1. Mange bruker fjellet i påska, hvordan er beredskapen til Møre og Romsdal og Molde Røde Kors?

– Påska i år startet dessverre veldig dramatisk med den tragiske dødsulykka på Litlskjorta. Det minner osss om at fjellet kan være farlig. De ulike hjelpekorpsene i fylket har til sammen 400 personer i beredskap. Disse står klare til å rykke ut til de populære ski- og utfartsstedene om det skulle skje noe. Molde Røde Kors har rundt 35 personer som er godkjente til å være med på aksjoner. I påska er det også opprettet en infosentral i Møre og Romsdal Røde Kors, denne driftes av Langevåg Røde Kors, men trenger man hjelp skal man ringe 112 eller 113.

2. Dine viktigste råd før fjellpåska?

– Folk må bruke muligheten til å være ute på tur. Det er viktig for livskvaliteten, og vi er heldige som bor i et fylke med så flott natur. Men ta med fjellvettreglene.

3. Fjellvettreglene ble fornyet for et par år siden. Men «Vend i tide – det er ingen skam å snu» består?

– Det å vurdere egen sikkerhet på tur er en god regel å ha med seg. En av de nye fjellvettreglene er nummer 3: Ta hensyn til vær- og skredvarsel. Og følg også advarslene om å være forsiktig med skavlene. Folks turvaner har endret seg. Møre og Romsdal er et eldorado for toppturer, og det er viktig å lytte til dette rådet, bruke skredvarsling, varsom.no, og vurdere terrenget. Ved toppturer er det obligatorisk med skredsøker, spade og søkestang. Det betyr ikke at man skal oppsøke farlig terreng, men det bør være med i sekken uansett.

4. Hva er det typiske tilfellet dere må rykke ut på?

– Det typiske i påska er aksjoner der folk har skadet seg på tur og trenger hjelp til å komme seg til vei, og få transport til lege. Siden påska er i april er vi forberedt på at vi må rykke ut der folk har skadet seg til fots. Det er jo ikke snøforhold over alt. Vi rykker også ut ved leteaksjoner. Nylig var 76 personer fra Røde Kors med på leteaksjon på Vestnes. 17 av de frivillige var fra Molde Røde Kors. Det gjør meg stolt.

5. Noen telefoner blir fort strømløse i kulda. Stoler folk for mye på at telefonen skal hjelpe dem?

– Telefonen kan være en falsk trygghet. Det kan være dårlig dekning eller strømmen er brukt opp. Men man bør ha med telefon, for den kan være nyttig. Nyere telefoner kan lese av posisjonen man er i. Det bør man sette seg inn i før man går på tur. Politiet har også anledning til å peile folk som er borte, men er da avhengig av at telefonen har dekning. Det viktigste – igjen – er at man følger fjellvettreglene.

6. I fjor ble det mye blest om redningsaksjoner i turområdet rundt Trolltunga. Er turgåere flinke nok til å forberede seg på tur?

– Vi har lite erfaring med den typen turisme her. Kanskje skjer det oftere i Rauma, som har Romsdalseggen. Folk er generelt flinke til å utruste seg. I 2016 hadde Molde Røde Kors 31 utkallinger. Det tyder på at flere er på tur, og har ikke så mye sammenheng med hvor flinke de er til å utruste seg.

7. Dere fikk Stadions Venners Servicepris for å stille på Molde-kampene i fjor?

– Vi er tilstede på alle A-lagskampene til MFK. Der er vi tilgjengelig for publikum og spillere som trenger assistanse. Vi har et godt samarbeid med Stadions Venner og MFK, og det er hyggelig å få pris for jobben vi gjør. Røde Kors har minimum sju frivillige på alle kampene. Ved enkelte kamper stiller vi med tolv frivillige. I gjennomsnitt har vi ett oppdrag som følge av sykdom eller skader per kamp.

8. Dere er også tilstede på Moldejazz, Molde 7 topper... Det er ikke farlig verken å være fjellgeit, fotballgal eller jazzentusiast i Molde og omegn?

– Røde Kors blir leid inn på mange arrangement. I fjor hadde vi 50 sanitetsvakter i løpet av året. Da er vi på alt fra karatestevner og barnas skidag til jazzen og Molde 7 topper. Vi er til stede der mange mennesker er samlet, eller der det foregår aktiviteter som tilsier at det kan skje uhell.

9. Molde Røde Kors har rundt 35 personer i hjelpekorpset. Hvorfor vil så mange gjøre en frivillig innsats?

– Det er en kombinasjon av at man får bruke fritiden til meningsfulle aktiviteter, godt miljø, og muligheten man har til å tilegne seg nyttig kunnskap. Gjennom å være med i hjelpekorpset får man kurs i førstehjelp, søk og redning og samband. Det er alle slags folk som er med, og graden av hvor mye frivillig innsats hver enkelt kan legge ned avhenger av livssituasjon og fritid.

10. Skal du på tur i påska? Hvor liker du deg best?

– Jeg får familie på besøk, men er forberedt på å bryte opp for å dra på oppdrag. Jeg er veldig glad i toppturer. En hverdagsfavoritt er Urdfjellet, dit det er ganske lettvint å dra. Av de mer spektakulære turene er Vengetind en favoritt sommerstid. Det er en fantastisk fin tur. Jeg er også en ivrig fluefisker, så jeg kan gjerne dra på fisketur også.