Det har vært storm i sosiale medier på Nordmøre etter intervjuet sist fredag der Kristiansund-ordfører Kjell Neergaard sa dette til Tidens Krav:  (abonnent-sak) « Det skal mye til for at jeg anbefaler å skifte region uten et samlet Nordmøre. Da må utredningene vise at dette er fordel for oss i forhold til framtidig utvikling og for vår rolle som regionsenter på Nordmøre.»

Blant argumentene er at overgang til Trøndelag vil så usikkerhet rundt flere større investeringer Møre og Romsdal planlegger i samferdsel og kultur på Nordmøre, bla a et ambisiøst kulturhus for operaen.

Smekk fra Tidens Krav

Dagen etter fikk Neergaard smekk i lederen i Tidens Krav, som bla a skriver: «Forståelig nok har utspillet vakt sterke reaksjoner, særlig i lokale sosiale medier der det er forfattet et tresifret antall innlegg. Ordføreren skal ha for at han har mot til å gi sine innbyggere det han sikkert betrakter som en politisk realitetsvurdering, men tidspunktet kunne knapt vært verre.» Avisa skriver ikke hva den mener ikke er politiske realiteter i ordførerens uttalelser.

Støtte fra Golmen

I tirsdagens Tidens Krav (abonnent-sak) får imidlertid Neergaard støtte fra ordfører Ingunn Golmen i Aure. Aure er også en av kommunene som står bak utredning om fordeler og ulemper ved overgang til Trøndelag.

«Kjell Neergaards resonnement er ut ifra et nøkternt grunnlag og fornuftige vurderinger: Hva vil det medføre for vitale samfunnsfunksjoner hvis det skal søkes om flytting til Trøndelag?» spør hun.

«Vi kan ikke se vekk fra en reell situasjon,» sier Golmen, som påpeker de samme forholdene som Neergaard. Og:

«Jeg støtter Neergaard og synes det er utidig slik som han har blitt hengt ut. Både i sosiale medier og av Tidens Krav på lederplass, sier Golmen til TK.

Hun viser ellers til et besøk på Hitra og Frøya i Trøndelag nylig: «Standard på fylkesvegene var i hvert fall ikke bedre der enn her. Og næringslivet var ikke fornøyd med utbygging av bredbånd.»

Problemet er utfordringene med å være utkant, uansett fylke eller regiontilhørighet, mener Aure-ordføreren.

Støtte fra Gjemnes-ordfører

Ordfører Knut Sjømæling i Gjemnes har fulgt debatten etter Neergaards utspill. Som kjent er Gjemnes en av fire kommuner på Nordmøre som ikke ønsker noen overgang til Trøndelag, men vil bli værende i Møre og Romsdal.

– Hva mener du om Kristiansund-ordførerens utspill og reaksjonene?

– Jeg ser positivt på at Neergaard går ut og prøver å tenke seg om. Det han sier er helt i tråd med det vi fire kommuner som ikke vil til Trøndelag, står for. Jeg håper resten av det politiske miljøet og Kristiansunds befolkning deler hans syn etter hvert.

– Hva tenker du om debattklimaet rundt saka?

– En kan få inntrykk av at debatten styres i sosiale medier. Men Kjell er en fornuftig mann, han må tenke på fritt grunnlag, ikke basert på at det koker i sosiale medier, sier Sjømæling.

Og: – Jeg støtter Neergaard fullt ut i denne saka.

– Jeg ser positivt på at Neergaard går ut og prøver å tenke seg om, sier ordfører Knut Sjømæling i Gjemnes. Foto: Erik Birkeland