VESTNES: Over inngangsdøra til fabrikken på Vestnes henger skiltet med teksten «Biff City». Ambisjonene til Kløverkjøtt er høye. Kjøttstykker i alle varianter, ni varianter av spekemat, pølser i lange baner, deiger og farseprodukt strømmer ut fra fabrikken.

Ny salgsrekord i år

– I fjor passerte vi 200 millioner kroner i omsetning for første gang. I år har vi som målsetting å sette ny rekord igjen, minst 215 millioner kroner skal vi selge kjøttprodukter for, sier en fornøyd daglig leder, Raimo Heinonen, til Romsdals Budstikke.

Han tar oss med på omvisning i fabrikken slik at vi kan følge produksjonslinjene fra råvarene kommer som slakt, til ferdige produkt. 53 ansatte er i full sving med å lage et bredt spekter av kjøttprodukt.

Kjøttskjærerne svinger knivene med presisjon. En laserstyrt kuttemaskin sørger for at hvert kjøttstykke som porsjonspakkes, holder nøyaktig på grammet den vekta det skal ha.

Pølser og kjøttkaker

I ei av avdelingene eltes farse som skal brukes i pølsene. Pølsemaskinene forvandler denne dagen farsen til grillpølser i ulike vektklasser. På naboavdelingen dufter det nystekte kjøttkaker. Kjøttkakene går på samlebånd opp ei spiralformet kjølelinje til de er helt nedkjølt.

På det store kjølelageret står kasser fulle av vakuumpakkete kjøttstykker til mørning.

6.000 kjøttdeigpakker hver dag

– Vi er en fullsortiments kjøttprodusent som har et bredt spekter av produkter: Rene kjøttstykker, pålegg, ni varianter av spekemat, en rekke varianter av pølser, kjøttkaker, karbonader og deigprodukt. Standardproduktene går det mest av, for eksempel kjøttdeig og pølser. På en vanlig måned lager vi rundt 160.000 pakker kjøttdeig. I mars var vi oppe i 180.000 pakker kjøttdeig. Det er kjekt å kunne fortelle at bare når det handler om kjøttdeig produserer vi nok til to millioner middager for en liten husholdning, forteller Heinonen.

Kløverkjøtt eies av Bunnpris AS, og produktene fabrikken på Vestnes lager, går til Bunnpris-butikker over hele landet.

Norske råvarer

– Hvor henter dere råvarene fra?

– Grisen får vi levert fra Norturas slakteri i Steinkjer i Nord-Trøndelag. To dager i uka kommer det leveranser hit, cirka 200 griser i uka, forteller Heinonen.

Storfekjøttet henter Kløverkjøtt dels fra private, lokale slakterier som Ytre Nordmøre Slakteri og Øre Vilt. I tillegg forteller daglig leder Heinonen at fabrikken får storfeslakt fra Norturas anlegg i Malvik i Trøndelag.

– Rundt 70 storfeslakt i uka kommer hit. Det blir rundt 16 tonn storfekjøtt, forklarer han.

Utsiktene er lyse

Driften av Kløverkjøtt er både omfattende og lønnsom sjøl om Heinonen forteller at marginene i kjøttindustrien ikke er spesielt høye.

For sju år siden så mange mørkt på muligheten for kjøttproduksjon i Vestnes. Da ble Mørekjøtt lagt ned. Men det nye anlegget Kløverkjøtt som ble etablert i de samme lokalene, har vist at det er mulig å være en lokal produsent av kjøttvarer.

– Vi ser lyst på framtida, sier Raimo Heinonen.