– Tiden er inne for at vi etablerer eget kontor i Fræna, vi har tenkt på det lenge. Vi har tatt hånd om stadig flere begravelser i Fræna, og vi føler at vår tilstedeværelse i Fræna er ønsket. Vi må alltid yte den sørvisen de pårørende trenger og forventer, derfor åpner vi nå eget kontor i Fræna. Vi har fått akkurat det lokalet og den beliggenheten vi har drømt om, sier Arild Kirkeland, daglig leder i Molde-baserte Kirkeland begravelsesbyrå.

Rett ved rundkjøringen

Bedriften leier et passende lokale ved rundkjøringen på Moen i Fræna.

– Det er ikke slik at det blir fast åpningstid, men vi stiller opp på lokalkontoret når det er behov for det. Det er et egnet lokale for nødvendige samtaler og forberedelser før begravelsen, der vi kan gå igjennom alt som skal skje og gjøre de nødvendige valg. Alt fra blomster, sanger, valg av kiste og program for minnestund, forklarer Kirkeland.

Begravelsesbyrået har også avdelingskontor på Åndalsnes, Romsdal begravelsesbyrå, som drives sammen med Per Magne Brakstad. Kirkeland begravelsesbyrå tar seg også av et stort antall begravelser ute på øyene.

320 begravelser i fjor

– I fjor tok vi oss av 320 begravelser. Vi har tre faste ansatte, min sønn Kristian er en av dem. Han har begynt fast nå. Vi har også faste folk som vi leier inn, sier Arild Kirkeland.

Byrået hans omsatte for 12 millioner kroner i fjor. Nå som de etablerer eget Fræna-kontor, er det ventet at oppdragsmengde og omsetning vil øke ytterligere. Fra før av er Bendik Farstad størst på begravelser i Fræna.

– Det tar tid å bygge opp et begravelsesbyrå. Nå har vi tatt første steget i Fræna. Det handler om kjennskap, tillit og de nære tingene. Det er åpenbart en spesiell bransje vi operer i. Det er klart vi opplever mye trist, og vi møter hele tiden folk som er i dyp sorg. Vi må hjelpe dem så godt vi kan med de praktiske tingene. Det er de pårørende som bestemmer alt, men vi veileder og hjelper så godt vi kan, sier Arild Kirkeland.

Han forteller også at byrået tar seg av stadig flere «spesielle» og annerledes begravelser, i og med at det stadig blir flere innbyggere i Romsdal med bakgrunn fra andre land, kulturer og religioner.

– Først og fremst er Fræna-kontoret et samtalekontor der vi gjør forberedelsene til begravelsen sammen med de pårørende, sier Arild Kirkeland. Foto: Eirik Heen
Arild Kirkeland viser fram forskjellige kisteutførelser som de pårørende kan velge blant. Foto: Eirik Heen