Da Fræna ungdomsskole nylig avholdt sin årlige trivselskveld var rus, mobbing og psykisk helse på agendaen. Elevrådsleder Daniel Bolme sa noen ord til frammøtte elever, foreldre og ansatte før Sylvia Meeks foredrag.

– Store konsekvenser

Sylvia Meek viste til nasjonale tall, som sier at 63.000 barn og ungdom mobbes. 17.000 mobber, og 13.000 faller både i kategorien mobber og mobbeoffer.

– Mobbing er ikke konflikt. Mobbing er overgrep. For den som mobbes kan konsekvensene være betydelige. Man har økt risiko for psykiske problem, angst, sjølmord, psykotiske symptomer, hode- og magesmerter. Mange sliter hele sitt voksne liv som følge av mobbing. Og dem som mobber går det ofte galt med, de kan havne i kriminelle løpebaner, sier Meek.

– Foreldre må være til stede

Åtte prosent av norske ungdommer har det som klassifiseres som psykiske lidelser, altså at de faller inn under visse diagnosekriterier. 15–20 prosent har psykiske vansker.

– Angst og depresjon er det jeg ser mest i min jobb. Ungdom sliter med stress, press, krav og forventninger. Ikke nødvendigvis fra andre, det er ofte forventninger de har satt til seg sjøl, sier Meek, som oppfordret foreldre til å være mottakelige for samtale.

– Dere som er unge må snakke om det. Dessverre opplever mange at foreldrene sitter med telefonen og skroller. Ungdom vil bli sett og hørt. Vær til stede, sier Meek.

Etter påske blir mestringsenheten å treffe på alle de fire ungdomsskolene i Fræna og Eide samt Fræna videregående skole på faste dager. Det er ikke nødvendig med henvisning.