Med solid arbeidserfaring fra offshore-oppdrag gjennom 12 år og fra skarp fjellklatring, har Bjarte Bø og kollegene ved Aak Safety utviklet nye og bedre seler som skal sikre folk som jobber i høyden.

Uten risiko for å falle

– Det er fullt mulig å utføre arbeidsoppdrag i høyden, enten det er på bygg, anlegg, i kraftmaster, på bruer eller på oljeinstallasjoner uten risiko for å falle. Med godt utstyr, planlegging av jobben og en redningsplan skal du kunne jobbe trygt og sikkert, uansett høgde, sier Bjarte Bø.

Egenutviklet serie sikringsseler

Aak Safety har sikring av personell og utstyr som forretningsområde. Nå har bedriften utviklet en helt ny serie seler beregnet på bruk av folk som jobber i høyden. Det er alt fra enklere seler til polstra seler med avanserte sikkerhetsdetaljer.

– Hva er viktig når man skal ta på seg en sele for å sikre seg i høyden?

– Selen må være funksjonell, i den forstand at den er tilpasset bruken du skal ha den til. En sikringssele skal også være behagelig å ha på seg, og ikke hindre bevegelighet. Dessuten skal den være konstruert slik at den er sikker, og at det er raskt å ta selen på, forklarer Bjarte Bø.

Som en demonstrasjon tok Bø på en av de mest avanserte sikringsselene, med både sittesele og brystsele. Det tok 17 sekunder.

– Sikkerheten til arbeideren har høyeste prioritet, enten du jobber 10, 20, 30 meter eller høyere opp fra bakken, understreker Bjarte Bø.

Ulykker fra lavere høyder

– Det skjer dessverre ulykker fordi folk som skal utføre arbeid i høyden, ikke sikrer seg godt nok. De fleste ulykkene skjer fra arbeid i lave høyder, fra to til fire meter over bakken. Særlig bygg- og anleggsbransjen kan bli bedre på bruk av sikringsseler og utstyr, sier daglig leder Sverre Bersås i Aak Safety til Romsdals Budstikke.

Offshorebransjen har vist veg

I tillegg til sikringsseler har Aak Safety utviklet en rekke bager, sekker og verktøyvesker for å ivareta sikkerheten.

– I offshorebransjen er det uhyre strengt med krav til sikring av verktøy og utstyr vi har med oss når vi jobber i høyden. Å miste en skiftnøkkel eller en hammer, blir ikke akseptert. Vi ser heldigvis at landindustrien kommer etter, og stiller strenge krav til sikring av utstyr, forklarer Bjarte Bø.

De nye verktøyveskene Aak har utviklet, har en ny, patentert lukkemekanisme må toppen. Arbeideren kan åpne og lukke verktøybagen med ei hånd. Og hvert verktøy kan festes med stropp innvendig i verktøybagen.

Nye eiere i Aak Safety

Aak Safety har i dag 30 ansatte. Bedriften på Åndalsnes er leverandør av sikringsutstyr, og driver kurs og opplæring i sikring. Bedriften har mellom 500 og 1.000 bedriftskunder i året.

Nylig fikk Aak Safety nye eiere. Det svenske konsernet BNB Tools kjøpte bedriften. BNB Tools eier en rekke selskap som utvikler og lager verktøy. Ett av selskapene er Cresto. Det er gjennom Cresto at konsernet eier 100 prosent av Aak Safety.

Erfaringene fra oppdrag i offshorebransjen og fra fjellklatrersporten har vært nyttig når medarbeiderne på Aak Safety har utviklet nye typer sikringsseler og verktøybager. Foto: Richard Nergaard
– Dessverre skjer det ulykker, oftest fra lavere høyder, fordi arbeidere ikke sikres godt nok. Godt sikringsutstyr forebygger ulykker, sier daglig leder Sverre Bersås ved Aak Safety. Foto: Richard Nergaard