I 2017 startet den felles Mestringsenheten i Fræna og Eide opp prosjektet «Fra bekymring til handling», som skal jobbe forebyggende blant ungdom i kommunene. De har fått i overkant av 600.000 kroner fra Fylkesmannen til prosjektet. Trolig blir det forlenget med to-tre år.

– Siden et rusproblem sjelden dukker opp av seg sjøl setter vi også inn innsats på å forebygge mobbing og bidra til at ungdom får en bedre psykisk helse. Dette vil forhåpentligvis bidra til mindre frafall i videregående, der Fræna er i bunnsjiktet i fylket, sier Meek, sjukepleier med videreutdanning i rusproblematikk.

Foreldre tillater alkoholbruk

Meek forteller at svært mange norske ungdommer har prøvd alkohol før de er 15 år, og at tall fra rustelefonen.no viser en gjennomsnittlig debutalder for alkohol på mellom 14 og 15 år. Fræna har ikke gjennomført Ungdata-undersøkelse siden 2015, så tallene er ikke helt ferske, men denne viste at 13 prosent av ungdomsskoleelevene i Fræna drakk alkohol av og til. Tre-fire prosent drakk alkohol én til tre ganger i måneden. 11–12 prosent svarte at de i løpet av det siste året hadde drukket så mye at de hadde vært beruset. Tallene viste også at 10–11 prosent svarer at «de får lov til å drikke alkohol av foreldrene».

– Tester andre ting i alkorus

Rus var et av temaene Meek nylig tok opp på trivselskveld på Fræna ungdomsskole, der elever, foreldre og lærere var til stede.

– Mange foreldre tenker at det er greit å sende med fire øl «fordi da vet jeg hva han eller hun drikker». Men disse fire ølene kommer i tillegg. Vi vet også at det er i alkorus man tester ut andre ting. Det er ikke gøy å vite at du har forsynt ungdommen din med alkohol om det kommer telefon fra legevakta eller politiet. Det er også ulovlig å drive med langing, sa Meek.

– Trygg unnskyldning

Hun understreket at en av de viktigste grunnene ungdom oppgir for ikke å drikke er at de «ikke får lov heime».

– Dette kan fungere som en trygg «unnskyldning» for ungdom. Våg å være kjipe foreldre, sier Meek.

– Viktig satsingsområde

Elevrådsleder ved Fræna ungdomsskole, Daniel Bolme (15), synes det er positivt at Mestringsenheten i Fræna og Eide satser på forebyggende arbeid blant ungdommen.

– Det er et viktig satsingsområde. Det er mindre snusing og røyking enn før, men det er dessverre en del som drikker i 10. klasse, sier Bolme.

– Den årlige trivselskvelden tar for seg ulike tema før klassene går hver til sitt, sier rektor Ann-Margrethe Farstad, som mener temaene Sylvia Meek tok opp var svært aktuelle. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen