MOLDE: Regnskapet for Moldejazz 2016 ble vedtatt i styremøte og godkjent av revisor mandag 3. april, og presentert representantskapet onsdag.

– Det viser et overskudd på 745.000 kroner, samt et driftsresultat forbedret med 300.000 kroner før finansposter fra 2015, sier styreleder Willy Jarle Loftheim, og legger til:

– Moldejazz går inn i 2017 med 4 millioner kroner i egenkapital. Stiftelsen er langsiktig gjeldsfri og har god likviditet. Det er særlig viktig for en organisasjon som har utgifter, til signering av artister, før den har inntekter. Vi er godt rustet til å møte de spenningsmomentene framtida byr på, sier Loftheim, og sikter til bortfallet av knutepunktordningen.

Ny konkurransesituasjon

Først i desember 2017 får festivalen vite om de er inne på 1-årig, 3-årig eller 5-årig støtte hos Kulturrådet.

– Ambisjonen er helt klart 5-årig støtte. Vi trenger langsiktighet, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

– Hvordan vurderer dere konkurransesituasjonen – med nye aktører i Molde?

– Vi tror og håper at vi har mange gode produkter også i år, at vi står sterkt i folks bevissthet og at det ikke vil påvirke oss, sier Solli.

Økte billettinntekter

I 2015 var billettinntektene på 7,5 millioner kroner. I 2016 økte billettinntektene til 9,1 millioner. Antall besøkende endte på 26.000.

– Opp 1,6 millioner brutto, det er vi godt fornøyd med. Så har vi selvfølgelig investert en del for å få dette tallet. En offensiv satsing har gitt resultater, sier Loftheim, og legger til at også restaurantomsetningen har økt med 600.000 kroner – noe som også skyldes fjorårets gode jazzvær.

Gir opp å selge Molde Forum

Styret i festivalen vedtok for flere år siden å selge datterselskapet Molde Forum.

– Det forsøket har vi nå avsluttet, fordi det ikke var noen som ville betale det vi ønsket for selskapet, sier Loftheim.

I 2015 ble verdien av Molde Forum nedskrevet med en million kroner, til 677.000 kroner.

Nå velger morselskapet å nedskrive verdien ytterligere, til 405.000 kroner.

– Vi nedskriver verdien på grunn av investeringer i det tidligere lokalet, sier Loftheim.

Molde Forum holdt tidligere til i Årødalen, men har nå flyttet til Strandgata, med fjernlager på Hjelset.

– Det betyr at vi sparer 200.000 kroner årlig i leieutgifter, forklarer Loftheim.

– Men på sikt må vel driften i pluss?

– Ja, det er klart. Men nå mener vi at vi har lagt til rette for det, sier Loftheim.

– Hvor mye har Moldejazz tapt på Molde Forum?

– Den underliggende drifta i Molde Forum gikk i balanse i både 2015 og 2016. Verdiene i selskapet går opp og ned. Den dagen datteren begynner å tjene penger, da vil aksjeposten i morselskapet bli skrevet opp igjen, sier Loftheim.

2014 ble et katastrofalt dårlig år for Moldejazz, med et underskudd på 3,7 millioner kroner. En stor snuoperasjon ble iverksatt. De tre siste årene - også i det litt vanskelige 2015, med avlyst D’Angelo-konsert, sparetiltak internt og refinansieringsarbeid – har festivalen driftsmessig fått et overskudd på rundt 700.000 kroner.

– I 2017 har budsjettert med en omsetning på 30,5 millioner kroner og overskudd på 600.000 kroner. Vi holder oss på samme kurs, samtidig som vi fornyer oss. Det nye teltet på Rådhusplassen, samt ny profil, er eksempler på nysatsinger i 2017, sier festivalsjef Solli.

Både Solli og Loftheim er svært fornøyde med utviklingen.

– Det er et fantastisk engasjement og nytenkning blant ansatte og frivillige i festivalen, som er med på å gjøre at vi lykkes, sier Loftheim.