Arbeidsgruppa fra Eide og Fræna som skal se på kommunenavn og kommunevåpen for den sammenslåtte kommunen har plukket ut noen navn de vil vurdere videre. De presiserer imidlertid at de er åpne for at det kan komme flere gode forslag som kan vurderes.

Her er de mest aktuelle i dag:

* Bud

* Eide

* Fræneid

* Freneide

* Fræna

* Fræneide

* Hustad

* Hustadvik

* Hustadvika

* Møre

* Stemstind

* Vågeide

Her litt av begrunnelsene til de ulike navneforslagene:

Eide: (foreslått av Ingebjørg Eide) Det er eit eide som bind dei to kommunane saman, og Eide kan óg fungere som eit plaster på «såret» for alle oss som er heilt i mot denne samanslåinga. Kommunesenteret vert liggjande i Elnesvågen, og då kan det vere greitt at namnet følgjer litlebror inn i ny-kommunen.

Fræneid: (foreslått av Alf K. Groven) Navnet har tilknytning til begge nåværende kommuner

Freneid: (foreslått av blant andre Lars Oddvar Eide) Opprinnelig var det bare 2-3 gårder ved det som er Eide sentrum. Der var det skyss å få (ut fjorden med båt) eller over eidet mot Frenfjorden med karjol eller slede. Det var for det meste embetsmenn e.l. som behøvde skyss. Muligens var det også skyssplikt til skysstasjonen i Elnesvågen. Turen over hustadvika var for farlig til å bli brukt sp mye med små båter. Æ bør ikke brukes i ett nytt navn, da det er for særnorskt og kan skape problemer. Om Averøy var med i en større landkommune, så kunne Hustadvika vært ett greit navn. Når "Nyveien" kommer, så vil det være eidet mellom kommunene, som i hovedsak binder de to kommunene sammen. Det er mange navn med -eidet i Norge

Fræna: (foreslått blant annet av blant andre Tarald Drejer) Fræna er ikke et geografisk sted utenom å være kommune. Hvis den nye kommunen får et annet navn, er Fræna som sted slutt og snart glemt. Ved kommunesammenslåingen i 1964 ble de tre kommunene Fræna, Hustad og Bud slått sammen. Bud fortsatte å eksistere som bygda Bud, Hustad fortsatte som Hustad, men hadde ikke navnet Fræna blitt valgt som kommunenavn, hadde de færreste av oss kjent dette navnet i dag, for det var ingen bygd som hette Fræna.

Hustad: (foreslått av blant andre Ruth Solheim) Historisk navn etter Hustad kongsgård opprettet av kong Øystein Magnusson i år 1122 på slutten av "viking tiden" etter havstykket langs norskekysten Hustad vikene (Hustadvika). B.l. Vikene mellom Bud og Hustad (Vikan) da skipene i viking tiden seilte som regel nær kysten. Det var opprettet los-område ofte flere i hver bygd som loset eller hentet deler av vrak og gods som havstykket Hustadvika gav sine innbyggere i land i storm-netter gjennom årene. Det var alltid kamp mellom losene om hvem som fikk/tok oppdraget, da dette var ett av levebrødene til kystfolket. N.B senest lasteskipet D/S "Rokta" som gikk på grunn ved "Gallerskjærene". Vi fann tremateriale mellom Eide og Bud langs kysten i over ett halvår etter forliset. Jeg var selv med på å hente materiell som rak i land etter det store havariet på Hustadvika.

Hustadvik: (foreslått av blant andre Britt Hjelseth) Bruk av ubestemt form blir grammatisk riktigst mener jeg. Hustadvika er havstykket, og det ligger utenfor begge de to kommunene

Hustadvika: (foreslått av blant andre Rune Kleppen) Jeg synes at den nye kommunen skal ha et navn som ikke bare virker samlende på oss som skal bo her. Men navnet bør helst også "si noe" om kommunen. Og derfor ha et navn som forteller omverden hvor vi ligger og hva vi lever av. Være samlende - da utelukkes vel både Fræna, Hustad, Bud og andre stedsnavn. Stedsnavn fra bare en av kommunene vil neppe virke samlende på alle i nåværende Eide og Fræna. Jeg innbiller meg at hvert enkelt alternativ da ville få oppslutning av et antall mennesker som var mistenkelig likt folketallet i hver enkelt krets :) Når det gjelder Freneide, så tror jeg også dette vil virke lite heldig. Strekningen er jo etter hvert mest kjent for å være "børneløype" og fartsstrekning for både freninger og æssere. Vi trenger ikke forsterke vårt omdømme som omverden har ved å bruke det som kommunenavn. Dessuten anbefaler ikke språkrådet kombinasjoner av hver enkelt kommune sitt navn. Og Freneide er nesten en slik type kombinasjon. Slik jeg ser det, så vil navnet Hustadvika kommune være et flott navn. For det første går denne havstrekningen gjennom eller forbi begge de to nåværende kommunene og dermed burde det være samlende og spiselig for både Eide og Fræna. Dessuten representerer denne kyststrekningen en vesentlig del av hva vi lever av, nemlig kystfiske og reiseliv. Hustadvika er også et kjent navn for flere enn freninger og essere. Mennesker langt utenfor kommunen og fylket vet hvor Hustadvika er, faktisk også utlendinger. Hurtigrutene går også forbi her hver dag, med en enorm masse besøkende ombord. Jeg tror også de vil forstå kommunenavnet Hustadvika, bedre enn Freneide :) Det vil dermed også hjelpe oss som kommune innen markedsføringen av reiselivsproduktet Eide og Fræna. Kyststrekningen Hustadvika har også en innholdsrik historie å vise til. Og der hvor Hustadvika starter, der starter også Atlanterhavsveien. Hustadvika er foruten det å være skipslei også vårt matfat, "tumleplass", naturperle og ikke minst kirkegård.

Møre (foreslått av blant andre Tormod Bergset)

1.       Namnet er kort, enkelt og greitt!

2.       Namnet er nøytralt i forhold til dei noverande namna på dei to kommunane (ingen kommune blir favorisert!).

3.       Namnet plasserer kommunen greitt på Norgeskartet. Alle veit kor Møre er hen! Namnet seier noko om kvar vi bur, kvar vi høyrer til, kvar vi kjem i frå. Fylkesnamnet inneheld også Møre-namnet.

4.       Namnet er historisk og korrekt for vårt område/distrikt. «Møre» kjem truleg av gammalnorsk dativ «Mærr» av «marr» som er eit gammalt ord for sjø eller hav (jf. Norske stedsnavn/stadnamn, s.71). Møre betyr da kystlandet eller myrlandet. Stemmer perfekt for vårt område. Namnet er det historisk sus over, men samtidig nytt og nyskapande! Og nord for oss ligg Nordmøre og sør for oss Sunnmøre.

5.       Viktig å ha eit namn som alle innbyggjarane kan identifisere seg med!

(einaste aberet er at ø ikkje finst i det digitale internettalfabetet, så nettadressa blir www.more.no, men det er vi vant til med Fræna /Frana også)

Vågeide: (foreslått av blant andre Øystein Hauge) Eg har ikkje trua på at vi kan leite oss fram til eitt stadnamn i ein av dei to kommunane og så la dette bli det nye kommunenamnet.  Eg trur vi må ha 'litt frå begge' inn i det nye namnet skal vi bli einige. Fram til 1860 heitte Fræna (eller Frænen) Vågøy kommune. Og Eide har vel heitt Eide heile tida. Då får vi: Vågøy + Eide