MOLDE: Filmskaper Martin Gjellestad, som står bak firmaet Totjuetofilm i Molde, fikk nyss om den spesielle seterdrifta i Grøvudalen fordi han er en turistforeningens mann.

– Turistforeningshytta ligger rett ved siden av setra, og slik fikk jeg høre om hvordan den drives i sommerperioden; av ungdommer i alderen 15-30 år. Det er gjerne tre-fire der samtidig, og de jobber der i flere uker, forteller Gjellestad.

Vennskap og kjærlighet

Det trigget nysgjerrigheten til Gjellestad, som tidligere har jobbet mest med reklame.

– Hva er det med disse unge menneskene som søker til tungt fysisk arbeid uten mobiltelefon og Netflix langt til fjells? Det strider jo mot all fornuft, ut fra bildet vi har av dagens ungdom. Kanskje også med våre egne erfaringer fra ungdomstida, sier Gjellestad, som fikk tillatelse fra tre jenter som jobbet på setra i fjor til å filme.

Ti dager tilbrakte han på setra. Resultatet er en dokumentarfilm, Gjellestads første journalistiske arbeid, som skal vises på NRK 6. april.

– Fant du noen svar?

– Ja. Det håper og tror jeg. Ukene på setra handler om vennskap, kjærlighet for dyr, og om livsglede. Det er nysgjerrighet, og ønsket om å lære, som trekker, sier Gjellestad.

Ikke helt som planlagt

Inner Gammelsetra er en eldre seter i Grøvudalen, i Sunndal kommune, et yndet turområde også for mange romsdalinger. Setra blir driftet av unge om sommeren, som får innføring i seterdrift, osteproduksjonog hushold.

– Gjennom filmen blir vi kjent med unge, moderne budeier og vi får et innblikk i en svunnen tid, sier Gjellestad, og forteller at filmingen ikke gikk helt som planlagt.

– I reklamefilm lager vi nøye planlagte fortellinger. Jeg skulle ha GoPro-kamera i melketanken og filme fra tøffe vinkler. Slik ble det ikke. Jeg fikk kjeft, naturlig nok, når jeg forsøkte å påvirke situasjonene. Det var bare å ta kamera på skulderen og springe rundt. Bruke naturlig lys, riktignok med en ekstra linse som gjør det mulig. En helt annen måte å lage film på en jeg er vant til, sier Gjellestad, som har brukt radio 1 FMs Hanne Fleischer som fortellerstemme.

Gjellestad står for øvrig bak Moldefilmen, på oppdrag fra Molde kommune og Molde Næringsforum, og også har gjort oppdrag for Øyriket, North Sea Salt og Lanullva.

– Men det er selvsagt å fortelle historier om folk jeg helst vil gjøre. Slik er det nok for alle filmskapere, sier Gjellestad.

– Hva fascinerte deg mest med seterjentene?

– Stå-på-viljen! De fikk 500 kroner om dagen i lønn, og det er virkelig tungt fysisk arbeid og lange arbeidsdager. Men jentene forteller at det er godt å være fysisk sliten, sier Gjellestad.

Mersmak

Gjellestad ønsker at filmen skal være et avbrekk fra kroppspress, sminkereklamer, stress og mas.

– Her møter du skitne jenter, kumøkk, svette, glede og latter.

Vi trenger ikke Netflix for å være mennesker, konstanterer Gjellestad, som har flere ideer til nye filmprosjekt.

– Men i denne bransjen går man fra innsalg til innsalg. Å få innpass hos NRK er stort, sier Gjellestad.

– Har jentene selv sett filmen?

– Ja. De angrer ikke på at de stilte opp. Tvertimot, den har blitt et minne for livet.

HVA: Dokumentarfilmen «Seterjentene»

TID: Sendes på NRK 6. april (sendetidspunkt ikke klart)

BUDEIER FOR EN SOMMER: Bare Aisha (i midten) har erfaring med seterdrift fra før. Hun må lære opp Marta og Karina. Foto: Totjuetofilm Foto: Martin Gjellestad,Tjuetjuetofilm
Gammelsetra: Er ei setergrend som består av tre setre, Heimer, Midter og Inner Gammelsetra i Grøvudalen. Foto: Totjuetofilm Foto: Martin Gjellestad,Tjuetjuetofilm