En kvinne i slutten av 50-åra ble oppsagt fra jobben hun hadde på Fylkeshuset i Molde. Hun gikk til tingretten for å få jobben tilbake, men tapte i en enstemmig dom. Saka ble anket til lagmannsretten, og nå har en enstemmig lagmannsrett sagt at oppsigelsen er ugyldig.

Kvinna får ingen erstatning, men fylkeskommunen er dømt til å betale hennes saksomkostninger på til sammen ca 370.000 kroner.

– Jeg er kjempeglad for dommen i lagmannsretten, sier kvinna til Rbnett. Hun fikk lese dommen mandag og ønsker ikke å kommentere dommen ytterligere nå.

Også hennes advokat er fornøyd.

– En gledelig dom, sier LO-advokat Jan Arild Vikan som førte saka for moldekvinna.

– En fylkeskommune er en så stor og ressurssterk arbeidsgiver at den skal gjøre en særdeles grundig jobb om den skal si opp en medarbeider med 34 års ansiennitet. Det har ikke fylkeskommunen gjort her. De har heller ikke gjort nok for å finne en annen stilling for henne, sier Vikan til Rbnett.

Får også kritikk

I dommen får moldekvinna kritikk for hvordan hun hadde opptrådt på arbeidsplassen. Det ble vist til at hun blant annet skal ha bidratt til konflikter med flere ledere. Lagmannsretten mener imidlertid at kvinna ikke skal bære dette ansvaret alene. Retten mener også at hennes oppførsel kunne forklares med hvordan ledelsen hadde opptrådt. Hun følte seg tidvis oversett, trakassert, overvåket og mistenkeliggjort.

Retten la også vekt på forklaringen fra en annen leder på Fylkeshuset som hadde levert bekymringsmelding om hvordan kvinna ble behandlet på arbeidsplassen. Han mente kvinna ble brutt ned psykisk. Retten mente at arbeidsgiveren ikke fulgte opp denne bekymringsmeldingen godt nok.

Fant dokument om seg sjøl

Et sentralt punkt i saka var at kvinna hadde funnet et internt dokument om henne på en printer. Dokumentet, der den ene lederen fortalte en annen leder hva hun mente om kvinna, lå slik at andre ansatte så det, og de varslet kvinna om at det lå et dokument om henne på printeren. Da hun fikk høre at det fortsatt lå der en time seinere, tok hun kopi av dokumentet. Dette får hun kritikk for av retten som samtidig mener at lederen burde ha påsett at dokument med nærgående personalopplysninger ikke skal bli liggende tilgjengelig for andre.

Burde finne andre oppgaver

De fem dommerne i Frostating lagmannsrett mente at fylkeskommunen er en så stor arbeidsgiver at det skulle være gode muligheter for å finne en annen stilling med egnede arbeidsoppgaver. Retten mente at fylkeskommunen ikke hadde undersøkt denne muligheten godt nok.

Retten var enstemmig om å kjenne oppsigelsen av kvinna ugyldig.