Siden sjukehussaken har fått mye oppmerksomhet i lokale media, kan Fylkesmannen ha forståelse for at Kristiansund kommune ønsker ro i forbindelse med forberedelsene.

«Det anses på bakgrunn av tidligere medieoppslag som påregnelig at en offentliggjøring av anken ville kunne resultere i et økt medietrykk forut for ankesakens behandling i lagmannsretten i juni», heter det i Fylkesmannens vedtak.

Avslo innsyn

Det var i fjor at Kristiansund kommune tapte rettssaken mot Helse Midt-Norge i Inntrøndelag tingrett om plasseringen av nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal.

Samme år vedtok 28 av 45 representanter i kommunestyret å anke dommen. I midten av januar ble det klart at Frostating lagmannsrett sier ja til å behandle anken. Det er satt av seks dager til saken, som skal opp 7. juni.

Romsdals Budstikke mener saken har stor allmenn interesse, og ba derfor i fjor om innsyn i ankedokumentene, som er unntatt offentlighet.

Avisen pekte på at rettstvisten er svært egenartet, dreier seg mye om politikk og at de vanlige hensyn som ellers gjelder for unntak av rettsdokumenter er fraværende.

Kristiansund kommune avslo innsyn i saken, og viste til bestemmelsen i § 18, som gir adgang til å unnta «dokument som et organ har utarbeidet eller mottatt som part i rettssak for norsk domstol».

Klaget til Fylkesmannen

Romsdals Budstikke klaget innsynsavslaget inn til Fylkesmannen, som oversendte klagen til kommunen.

Kommunen vurderte saken på nytt, og holdt fast på sin avgjørelse om å avslå krav om innsyn. I et brev skriver kommunen at de er klar over at det er knyttet betydelig offentlig interesse til saken, og at allmennheten har behov for informasjon om denne.

I Fylkesmannens vedtak heter det imidlertid at kommunen også er opptatt av å ivareta sine interesser som part i saken:

«I brevet vises det til at dette er en svært viktig sak for kommunen, og de ser det som avgjørende at kommunen kan forberede ankesaken uten forhåndsprosedering i media. Det vises til at det tidligere har vært betydelig åpenhet om saken, og at allmennheten må sies å være godt kjent med de faktiske forholdene som saken bygger på. Kommunen mener derfor at hensynet til å beskytte kommunen som part i saken må veie tyngre enn hensynet til allmennhetens behov for innsyn i rettssaksdokumentene.»

Enig med kommunen

Fylkesmannen støtter kommunens innsynsavslag, og har nå gitt et endelig nei:

«Etter en vurdering av de interesser som gjør seg gjeldende er jeg kommet til at det foreligger et reelt og saklig behov for å nekte innsyn i rettsdokumentet i denne saken.»