Åndalsnes: Vi møter skolens to russepresidenter og fire andreklasseelever uka etter Ungdataundersøkelsen har blitt offentliggjort og til delt mye omtalt på sosiale medier.

– Det har stått mye om 15-åringer som fester med russen, men det er slik at man ikke kommer inn før man er elev på videregående, forklarer rødrusspresident Sigrid Heggem.

– Om noen under 16 år står utenfor, er det ikke så mye vi kan gjøre med det, fastslår hun. I døra konfiskeres eventuelle glassflasker.

– Det er ikke heldig at unge er med, men det er i alle fall med vakthold, der også politiet er innom. Uten disse hadde det blitt mye mer heimefester der man ikke har kontroll, fastslår hun.

Eneste som skjer

– Det er nok litt «spica» opp dette med russefestene, mener blårusspresident Tobias Nuncic. Han og medrussen har gjennom skoleåret arrangert fem slike fester. Nå er det ikke noe før selve russetida tar til.

– Det er mye styr å ordne til, og det blir jo litt spetakkel for naboene rundt, så for min del kan ordninga avvikles. Siden jeg er over 18 sjøl så greier jeg meg fint uten, sier han.

– Men nå gjør vi dette litt fordi det ikke skjer noe her ellers, det er verst særlig for dem som er 16-17 år, sier Sigrid.

– Det har vært sagt at de trenger inntekta fra festen til å finansiere russeavisa, men det gjør vi ikke, sier hun.

Diskusjoner

17-åringene Mari Knudsen, Sigrun Kvam Lislien, Andrine Lie og Isak Fjørtoft Aak hadde alle vært invitert til et foreldremøte på skolen tirsdag kveld. Der svarte de på spørsmål rundt undersøkelsen. Dette med russefestene ble særlig tema.

– Det ble en del diskusjoner, men mange som hadde vært vakter fikk oppklart litt åssen det egentlig er, forteller Isak.

– Det er jo ikke sånn at alle ligger rundt og spyr, sier Sigrun.

– Man hører om den ene som ble sendt med politibil og den ene som ble sendt i ambulanse, så er det 200 andre det går helt fint med, påpeker russepresidenten Sigrid.

Flere foreldrevakter

Ifølge rektor ved skolen, Eva Leergaard, ble møtet mer positivt enn hun hadde sett for seg.

– Men det kom fram at det er litt vanskelig å få foreldre til å stille som vakter, forteller hun.

Ungdommene, både presidentene og 17-åringene som skal i ilden med å arrangere neste skoleårs russefester, er enige i at arrangementet kan forbedres.

– Kanskje bør flere foreldre stille opp som vakter, mener Isak. De tenker mer vokseninnflytelse kunne vært en fordel.

– Da vil mange tenke at de ikke må tabbe seg ut, tror Sigrid.

– Nå er en del russ vakt sjøl, og det er klart at man får mer respekt som voksen, sier hun, som samtidig legger til at det er mye lærdom i å være med på å arrangere.

Russen forteller at en del foreldre stiller opp én gang, men kanskje ikke to eller tre.

– Noen synes kanskje ikke noe om denne festen, sier ungdommene, som altså hadde fått støtte fra tidligere foreldrevakter:

– Flere sa det hadde vært ei positiv erfaring, sier Andrine.

– Kanskje kunne man også ha leid inn noen profesjonelle vakter, mener gjengen, som absolutt ikke tror bowlinghall eller ungdomsklubb er vegen å gå for aldersgruppa 16-17 år.

– Ungdomsrådet har prøvd å arrangere klubb, men det var ingen som kom, forteller de.

Festen fortsetter

– Og noen av foreldrene minnet også om at man har vært ung sjøl, og at dette nå er det eneste som skjer her for den aldersgruppa, sier Isak.

– Så russefestene forblir?

– Ja, så lenge vi får leie lokaler blir det det, sier Isak.

Vil ikke stoppe festene: Isak Fjørtoft Aak, Andrine Lie, Kari Knudsen og Sigrun Kvam Lislien er russ neste skoleår. Foran sitter årets russepresidenter Sigrid Heggem og Tobias Nuncic. Foto: Picasa Ragnhild Bakke