Med adm. direktør Tor Arnesen i Norske Shell i spissen, presenterte oljegiganten landanlegget og utbyggingsprosjektet på Nyhamna for statsråden. Et utbyggingsprosjekt som nå er 96 prosent ferdig, og vil stå klart i løpet av året.

– Nyhamna-anlegget er imponerende i seg selv, og ikke minst når en setter det inn i det store bildet med tanke på hva det betyr for norsk olje- og gassvirksomhet - og den verdiskaping som har skjedd herfra i ti år. Staten og fellesskapet har på disse åra fått tilført 325 milliarder kroner fra Nyhamna, som betyr ekstremt mye for velferden vår. Det er et så stort beløp at det nesten er vanskelig å forestille seg hva det betyr. Verdien som er skapt her, tilsvarer 20 årsbudsjett for politiet alene, sier Terje Søviknes.

Lite lokalsamfunn

– Det er fantastisk å se at et lite lokalsamfunn som Aukra har en helt sentral plass i gassforsyninga til Europa. Herfra forsyner en Storbritannia med 25 prosent av deres gassforbruk. For britene er dette anlegget helt avgjørende. I et klimaperspektiv er gassen også helt sentral, fordi den kan komme til erstatning for kull- og dermed redusere CO2-utslippene i Europa, sier Terje Søviknes.

Polarled

Ute på anlegget fikk han se det 480 kilometer lange Polarled-røret, som kommer fra Aasta Hansteen-feltet vest for Bodø.

– Med Aasta Hansteen-prosjektet får en prosessert enda mer gass ved landanlegget på Nyhamna, sier Terje Søviknes.

Kraftforsyning

Olje- og energidepartementet godkjente nylig Statnetts forslag til styrking av krafttilførselen til Nyhamna. med en ny trafostasjon i Isfjorden og ei ny linje utover. Nyhamna får i dag kraft via bare ei linje, som går fra Viklandet til Gossen og har hatt mange utfall, med stans av anlegget som følge.

– Når kan ei ny linje som sikrer tosidig forsyning være på plass?

– Nå har departementet godkjent konseptvalget Statnett har foretatt. Vi har sagt at Statnett _ i samråd med aktørene her på Nyhamna – må se hvordan en kan klare å realisere denne utbygginga og få styrket forsyningssikkerheten til anlegget. Det er ekstremt store verdier som blir produsert her. Sikker strømforsyning er helt avgjørende for verdiskapinga som skjer, sier Terje Søviknes.

Lederskifte i Norske Shell

Det blir for øvrig lederskifte i Norske Shell 1. juli. Da vil oppstrømsdirektør Rich Perry overta som adm. direktør etter Tor Arnesen.

Brødrene Hukkelberg

Etter besøket på Nyhamna gikk turen videre til Brødrene Hukkelberg, der adm. direktør Tormod Hukkelberg presenterte bedriften og viste statsråden rundt.