Klasse 8B på Bergmo ungdomsskole fikk en spesiell start på uka da de sammen med kontaktlærer Kim Thoresen-Vestre og matte- og naturfagslærer Bjørnar S. Pedersen troppet opp på Glamox for å få omvisning og informasjon på økonomiavdelingen, logistikkavdelingen og laboratoriet.

– Mange er umotivert

Besøket har kommet i stand på initiativ fra Pedersen. Målet: skape motivasjon for å jobbe med mattefaget.

– Mange elever er ikke motivert for matematikk. De forstår ikke hvordan de skal bruke faget i det virkelige liv. Lærebøkene sier ikke noe om dette. Vi i skoleverket vet for lite, og vi tok derfor kontakt med flere bedrifter som anvender matte i praksis, så vi kunne se sjøl, sier Pedersen.

Unikt prosjekt

Samtlige av de 90 elevene på åttendetrinn skal innom to-tre bedrifter. Glamox, Brunvoll og muligens Istad er med på laget. I tillegg vil Pedersen ta kontakt med et byggefirma.

– Vi vil motivere både dem som ser for seg praktisk utdanning og dem som retter seg mot en akademisk utdanning. Så vidt jeg vet er det ingen andre skoler i Molde som gjør noe tilsvarende Jeg er veldig glad for at bedriftene vil ta imot oss, sier Pedersen.

– Viktig årsak til dropout

For mange elever er matte det «verste» faget, forteller Pedersen.

– Det er mange som ikke står i matte på videregående. Jeg tror problem med mattefaget er en viktig årsak til at mange dropper ut av skolen. Dette er et vårt lille bidrag, sier Pedersen.

Han understreker viktigheten av mattefaget i videre utdanning.

– For å bli lærer må man nå ha fire i matte. Mattekarakteren er i svært mange tilfeller viktig for muligheten til å komme inn på høyere utdanning. Ikke å mestre matte kan sette mange sperrer, sier Pedersen.

–Hvorfor akkurat 8. trinn?

– I denne alderen er de nysgjerrige, og man kan lettere få opp motivasjonen. I år har vi fire timer matte i uka, neste år er det tre. Det gjelder å få et skikkelig grunnlag, sier Pedersen.

Trenger matte i framtidig jobb

De 24 elevene var delt inn i tre grupper. Trettenåringene Julie Lillebostad, Mia Lystad og Eskil Nerland Charbellet syntes omvisningen var interessant. Sjøl om mattefaget kan være vanskelig, mener de det er et viktig fag.

– Her lærer vi hva matte kan brukes til. Det er gøy, sier Julie og Mia.

– Tror dere at dere får bruk for matte når dere skal ut i jobb?

– Jeg vet ikke hva jeg skal bli, men det blir noe innenfor husbygging. Da trenger jeg matte, sier Eskil.

Bedriftens bidrag

Regnskaps- og HR-sjef Randi Stavik synes det er fint å få besøk av elevene.

–Her kan vi få bidra til å fortelle hvor viktig matte er. Mattefaget spiller en stor rolle for folk både personlig og på mange arbeidsplasser, det er det viktig å forstå, sier Stavik.

Regnskaps- og HR-sjef ved Glamox holdt en Kahoot (spørrekonkurranse på mobilen) ved slutten av besøket. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Julie Lillebostad (f.v.), Eskil Nerland Charbellet og Mia Lystad syntes det var interessant å se matte i praksis. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN