Forrige uke offentliggjorde Kulturrådet årets kunstnerstipender. Utvalget for statens stipend og garantiinntekter har tildelt stipend til 890 kunstnere. Over 7000 søknader har blitt behandlet - bare 12 prosent av dem innvilges.

Trodde det var tull

På lista over stipend for seniorkunstnere står bare 11 navn – blant dem Ine Harrang.

– Da jeg fikk en sms fredag med «gratulerer med stipend», og skjønte at det dreide seg om seniorkunstnerstipendet, trodde jeg det var tull. Jeg drømte om ettårig, maks treårig stipend. Jeg måtte be flere gå inn på lista og sjekke. Fortsatt tror jeg ikke helt på det, sier Ine Harrang, som inviterte til et spontant lite kakeselskap i atelieret til Sirkel 4 - kunstnerfellesskapet i Sandvegen hun er en del av - i helga for å feire.

Tildelingen betyr at Harrang er garantert en årsinntekt på 246.000 kroner i ti år framover, til hun når pensjonsalder.

– Hvilke konsekvenser får det får deg?

– Enorme!, sier Harrang.

– Jeg har tilbrakt hele livet med å være blakk. Bekymret meg for forpliktelsene. Lurt på hva jeg skal leve av utover sommeren. Dette forandrer hverdagen totalt. Nå får jeg råd til å gå til tannlegen!, jubler Harrang.

En anerkjennelse fra kolleger

Harrang forteller at stipendet betyr at hun nå kan kjøpe seg tid.

– Det kunstneriske arbeidet har jo gjerne blitt salderingsposten. Nå kan jeg fordype meg i arbeidet mitt. Å få anerkjennelse fra kunstneriske kolleger, noen andre enn de som er glad i meg, er også utrolig viktig. Du vet, det er jo ingen fordel å være kunstner bosatt i distriktet. De trendy og dyktige bor jo i Oslo, sier Harrang, og legger til at stipendet også er «greit å ha på cv-en» med tanke på søknad om utstillingsplass.

Kunst som ikke egner seg for bolighus

Harrang, som har skuespillerbakgrunn, er særlig kjent som glasskunstner, og har gjort flere offentlige utsmykninger. Blant arbeidene er et glassmaleri i togkapellet på Åndalsnes. I 2003 lagde hun dåpsfat i glass til døpefonten i Herøy nye kirke. Hun har også fått oppmerksomhet for visningsprosjektet Memento Mori i Molde, Drammen og Trondheim.

– Har kunsten din blitt mindre kommersiell med årene?

– De formatene jeg jobber i nå, egner seg ikke så godt for bolighus, nei. Men jeg må være tro mot mitt livsprosjekt, mot det som er sant for meg. Hvis ikke jeg kan si noe om det å være menneske i verden, kan jeg like godt la være. Det er ikke interessant for meg å selge glassfat i butikk, sier Harrang.

I godt selskap

De andre norske kunstnere som får seniorstipendet, er Jon Balke, Tove Nilsen, Juni Dahr. Torun Lian, Marit Kaldhol, Hanne Kirsti Øverland, Jørgen Norheim, Anne Mette Stausland og Bjørn Alex Herrman, alle bosatt i Oslo eller i utlandet.

For øvrig ble det tildelt «diversestipend» til seks kunstnere fra Møre og Romsdal, blandt dem 15.000 kroner til folkemusiker Jorun Marie Kvernberg. Tre nyetablerte kunstnere har fått stipend – Torbjørn Sundal Holen, Håkon Knudsen og Susanne Vågsæter – og Jan Otto Ertesvåg fikk 1-årig arbeidsstipend.