Når Kaja Brevik Grudt om kort tid er ferdig med siste året på Molde videregående skole venter obligatorisk militærtjeneste. Verneplikten er vanskelig å forene med det knallharde treningsregimet som kreves for den som vil hevde seg som turner.

Forrige helg gikk 18-åringen helt til topps i Norgescupen i Stavanger i konkurranse med fjorten andre i sin klasse. Denne helga var hun nok en gang best. Men da med stort sett bare egne lagvenninner som konkurrenter. Til tross for at 10-årsjubilanten Alpha Factor cup hadde med 170 turnere fra Midt-Norge kom det ingen på hennes egen alder fra de mange trønderklubbene eller fra Ulsteinvik i sør.

Militæret venter

Kaja og lagvenninne Tonje Kvendseth (16) har et avslappet forhold til at turn på høyt nivå, med treninger de fleste dagene i uka, er noe de færreste fortsetter med etter at de har nådd deres alder. Sjøl om de to er nesten jevngamle skal Tonje forbli i byen og Molde turnforening fortsatt en god stund. Hun går første året og har valgt toppidrettsklassen og fire år på videregående. For Kaja er de neste årene mer uviss.

– Motivasjonen for å trene er fortsatt stor. Turn er en idrett som krever mye. Jeg trener fem ganger i uka, to til to og halv time hver gang. Jeg er kalt inn i militæret i januar neste år. Verneplikt og turning blir neppe lett, men jeg får se hvordan det går. Sjøl om jeg vant norges- cupen er det fortsatt et stykke igjen før jeg når landslagsnivå. Så ærlig skal jeg være. Miljøet her er bra, men jeg ser at større klubber har enda bedre muligheter med større hall, flere trenere og utøvere, sier foreningas beste turner som er fornøyd med innsatsen etter at lørdagens hopp- og skrankekonkurranser er gjennomført.

Der lykkes hun med det samme som det hun gjør på treningene. Søndag ble det konkurrert i bom og frittstående.

Ung og ivrig

Leah Støren er en annen av Moldes konkurranseturnere som var med i helga. 13-åringen sier det blir mye trening, men at hun likevel ikke frykter hun skal gå lei.

– Det er morsomt og spennende. Mulighetene for å hele tiden øve på noe nytt er bra for å unngå å gå lei, sier Leah.

To år eldre Amanda Bjørsvik er som «forbildet» Kaja stort sett like jevn i de fire disiplene som jentene konkurrerer i. Hun forteller miljøet og samholdet jentene seg imellom gjør det så bra å være med og turne sjøl om aldersforskjellen er ganske stor. Om treneren er jentene samstemte. Kari Frivold Jenset skårer høyt blant de ivrige jentene.

– Hun er veldig flink, morsom og har mye erfaring. Kari er streng, men likevel en bestevenn for oss, er Kaja, Tonje, Leah og Amandas oppsummering.

Leah Søren (13), Amanda Bjørsvik (15), Kaja Brevik Grudt (18) og Tonje Kvendseth (16) er konkurranseturnere i Molde turnforening. I helga var de med da Alpha Factor cup ble gjennomført for tiende gang. Foto: Hugo Tingvoll
Amanda Bjørsvik og de andre jentene konkurrerte i hopp på lørdag. De viste også fram sine ferdigheter i skranke, bom og frittstående. Stevet hadde med 170 deltakere, inkludert de mange unge rekruttene. Til venstre trener Tonje Juberg. Foto: Hugo Tingvoll