– Jeg er veldig spent, det er noe spesielt med å spille i hjembyen, hvor det kanskje er kjentfolk blant publikum. Samtidig er jeg glad for å vise hva jeg driver med i en profesjonell setting og ser fram til å ta med publikum inn i en klangverden som trolig er ukjent for dem, sier Phillip Boyle.

Lang musikalsk veg

Boyle har bodd i Basel i snart tre år, og avslutter masterstudiet i tidligmusikk ved Schola Cantorum Basiliensis til våren.

– Vegen hit har ikke akkurat vært kort. Etter musikklinja i Molde og Toneheim folkehøgskole, tok jeg verneplikten i Gardemusikken før klassiske musikkstudier ved Universitetet i Stavanger. Så dro jeg ut i verden, godt hjulpet av lærere og medstudenter og et godt timet innkjøp av et sett barokktromboner, forteller Boyle.

Han har spilt i det som er av lokale korps; Kvam og Sellanrå skolekorps, Molde Janitsjar og Molde Brass Band.

Konserten i domkirka onsdag 29. mars med Viatoribus beskriver Boyle som «historisk».

– Vi spiller på kopier av instrumenter fra 1600-tallet, med bakgrunn i kunnskap om oppføringspraksis fra den tida. Jeg tror det vil bli en ganske «eksotisk» konsert i Molde-sammenheng, sier Boyle.

Rikholdig program

Årets kirkefestuke starter lørdag og varer i åtte dager.

– Uka i år er ganske stor, med mange programposter. Fordi 2017 er jubileumsår for reformasjonen og Martin Luthers teser i Wittenberg, blir det ekstra fokus på dette, sier domkantor Magnus Moksnes Myhre.

– Hvorfor er kirkefestuka viktig?

– Målsettingen er å være litt eksperimentelle, og presentere et mangfold av kunst- og kulturuttrykk, for alle aldersgrupper. Vi tror det senker terskelen, og at folk som ikke går så ofte i kirka, finner vegen inn, sier Myhre, og forteller at uka finansieres av offentlig støtte, samt billettinntektene.

– Hvordan er oppslutningen om uka?

– Den har vært bra. Vi satser bredt, og har en følelse av at uka begynner å feste seg, sier Myhre.

Jazzer opp Luther

Selv har domkantoren børstet støvet av lutherske salmer, og gitt de helt nye melodier.

– Jeg har skrevet ny musikk i popjazz-segmentet, så nå framstår de som låter i stedet for salmer – selv om tekstene er de samme, sier Myhre, som har kalt prosjektet «Luther Reformed».

– Hva gjør Luther interessant i dag?

– Hans virke hadde mye å si både for utviklingen av kirke og av samfunn. Det vil for øvrig Lars Inge Magerøy foredra mer om, i et arrangement i samarbeid med Bjørnsonfestivalen, sier Myhre.

– Hvilke programposter vil du ellers trekke fram?

– Et stort og kjent navn på plakaten i år er skuespilleren Henrik Mestad, som sammen jazzmusikeren Trygve Seim gjester oss med sitt eget stykke «Den andre mannen i meg», en monolog basert på Olav H Hauges dagbøker. Min kollega Dirk Hauenschild, kantor i Bolsøy, er også sterkt delaktig, både som sangsolist i konserten på tirsdag 28. og som organist i 30-minutter orgelmusikk og i musikkgudstjenesten på søndag. Og sist, men ikke minst, må vi jo nevne at Molde domkantori og Schola Cantorum fyller 50 år i år. Det blir markert gjennom avslutningskonserten der alle korene deltar, forteller Myhre.

HVA: Kirkefestuka i Molde

TID OG STED: 25. mars - 2. april i Molde domkirke m.fl. Se program på www.kirken.molde.no.

Domkantor Magnus Moksnes Myhre byr på mange programposter under årets kirkefest. Foto: Vera Henriksen