– Det er litt vemodig at det skal rives. Samtidig vet vi at det kommer til å bli mye kjekkere å arrangere ting her i nye lokaler, sier Sølvi Torgnes, sopran i Sangkoret Fjelljom.

Fest og gudstjenester

Vi møter dem på øving i forbindelse med Norsk på norsk-konserten de avholder lørdag. Siste opptreden i Julsundet samfunnshus, som jevnes med jorda før sommeren. På repertoaret står blant annet Kjærlighetsvisa, Vi vandrar saman og Du ser meg i auga. Trolig ikke tilfeldig. Koret har hatt et forhold til samfunnshuset siden byggeåret 1975, da koret – som ble stiftet 13.oktober 1950 – gjenoppstod etter en pause. Dirigent den gang var Ottar Rønningsgrind.

– Da kommunen skulle bygge Julsundet skole i 1975 hadde de ikke råd til gymsal. Bygdefolket tok opp et lån på 100.000 kroner, kanskje også flere lån, de arrangerte innsamlinger og dugnad og man kunne kjøpe andeler. Huset ble bygget på dugnad, sier Mette Myrseth Oterhals.

– Så det er både gymsal og samfunnshus?

– Åja. Her har det vært sangerstevne, konserter, basarer, quiz, korkafé, 17. mai-arrangement, dans og gudstjenester, sier Torgnes.

– Gudstjenester?

– Ja, det er vigsla til kirkerom. Fest lørdag kveld, og opp igjen til gudstjeneste søndag. Hehe. Sønnen min er døpt her, sier Myrseth Oterhals.

– Rart at det rives

Myrseth Oterhals er sangeren med lengst fartstid i Fjelljom. Hun begynte i 1982, og kan krysse av 35 sammenhengende år som alt.

– Man måtte være konfirmert for å bli med. Før den tid sang jeg i skolekoret. Det er rart at det skal rives.

Fram til nytt samfunnshus/gymsal står klart høsten 2018 skal vi øve på skolen, sier Oterhals.

Samarbeid med musikere

Koret teller 25 medlemmer. Martin Bredin har vært dirigent siden 2009. Medvirkende på konserten blir også en spillende og syngende konferansier Ragnhild Barra Wisløff, samt musikerne Joachim Orvik (trommer), Sindre Klykken Johnsen (bass) og Håvar Svergja (gitar).

– Dette blir kjempebra. Vi har samarbeidet med disse dyktige musikerne før også. Ragnhild spiller i Amtmann Leths døtre, og skal lede i «Ingrid Bjørnov-stil». Etter konserten blir det dans, sier Torgnes.

128 millioner kroner

Prosjektleder Jon-Gunnar Gjelberg i Aukra kommune opplyser at det i dag er kommunen som eier huset. Riving av samfunnshuset og gymsalen er del av et større prosjekt med å rive, bygge om og bygge ny Julsundet skole og flerbrukshus. Oppstartsvedtak ble vedtatt i kommunestyret 12. desember 2013, og har en kostnadsramme på 128 millioner kroner.

– Samfunnshusdelen på rundt 500 kvadratmeter blir revet i sommer, kanskje tidligere også, om dette går greit for brukerne av samfunnshuset og gymsalen. Prosjektet Julsundet skole og flerbrukshus skal stå ferdig til skolestart 2018, opplyser Gjelberg.

HVA: Sangkoret Fjelljom synger Norsk på norsk

TID OG STED: Julsundet samfunnshus, lørdag 25. mars kl. 19.

Sånn ser en oppvarming i Sangkoret Fjelljom ut. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Håvar Svergja (f.h.), Sindre Klykken Johnsen og Joakim Orvik har spilt med koret også tidligere. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen