Da har kommunen allerede kuttet 4,5 millioner fra den opprinnelige regninga.

Utbyggingen av Torget vil koste 24,2 mill. kr av investeringsramma for hele Sjøfronten 1 (kaiområdet og Torget) på i alt 130 mill. kr, inkludert mva.

– Dette er en revitalisering av «hjertet i byen», endelig skal byen vendes mot sjøen. Det vil gjøre Molde mer attraktivt som bysenter i regionen, sier leder Britt Flo i Molde Næringsforum (MNF) til Romsdals Budstikke.

Må bli enige

Flo får en viktig jobb framover med å samle gode krefter til å dele på regninga med kommunen. Saka, som behandles i Plan- og utviklingsutvalget tirsdag, gir grønt lys for utbygging av kaiområdet, mens Torget krever avtaler på plass med grunneiere og næringsliv.

Fristen er satt til 1. juli i år, skal prosjektet rekke å bygges ut i samme omgang.

– Vi har en stolt tradisjon i Molde for å løfte i fellesskap for å få til store prosjekt. Det ser vi for eksempel med Bjørnsonhuset, badeland, flyplassen og stadion. Fra andre byer får vi ofte høre at næringslivet og Molde kommune er misunnelsesverdig gode på å få ting til å skje sammen, sier Flo.

Gårdeiere vil dele på flere

Grunneierne var først forelagt en del av regninga, men mente det var uheldig at bare de som har areal mot kaifronten og Torget skulle bidra når utbyggingen gagner langt flere. Kommunen kontaktet derfor MNF for hjelp til å komme i mål.

– Vi vil nå be andre næringsaktører med hjerte for byen om å være med å løfte i fellesskap, sier Flo.

– MNF får en viktig jobb nå..?

– Det stemmer. Politikere og administrasjon skal ha honnør som tar grep og realiserer Sjøfronten, dette er et viktig prosjekt for byen. Vi er utfordret på å bidra til å få i land næringslivet og grunneierne sitt bidrag på 10 mill. kr, og håper å greie det til fristen, sier Flo.

Kommunen har maksgrense

Kommunen må bl.a. kjøpe en liten del av kaia sør for Syd, i tillegg til hele Lønseth-brygga. Kompensasjon for tapte p-plasser er også et sentralt tema.

– Kan man ende opp med å bare ta kaia – ikke torget – siden det avhenger av at de private blir enige?

– Vi har skissert de økonomiske rammene og rådmannen anbefaler at vi kan starte opp slik. Dialogen med Molde Næringsforum er veldig positiv, men vi må ha på plass beløpet for å gå videre med torget, opplyser kommunalsjef Eirik Heggemsnes til Romsdals Budstikke.

Rådmannen skriver for øvrig i saksframlegget at kommunens andel av de 130 mill. kr maks skal være på 95 mill. kr. Dermed kan ikke kommunen ta regninga hvis ingen andre ikke vil.