– Vi tror ikke det finnes tilsvarende arrangement på noen av verdens operative flyplasser, sier Pål Henning Ilstad (45), og myser mot oppstillingsplassen - den framtidige konsertarenaen - ved enden av rullebanen på Årø.

Sparepenger i potten

Vi sitter i tårnet på Årø flyplass, hvor Pål Henning til daglig styrer flytrafikken. Det var her de første frøene til Skyhøyt-konseptet ble sådd for drøyt to år siden. Bare et steinkast unna oss skal altså Skyhøyt arrangeres 25. og 26. august. Tidligere i uka slapp festivalen navn som Nico & Vinz, Matoma, Tungevaag & Raaban, Ine Hoem og El Cuero.

– Hvordan kan en helt fersk festival klare å booke så ettertraktede artister?

– Vi har jobbet i to og et halvt år med Skyhøyt. Brukt lang tid, vi er jo helt nye. Dette går mye på kontakter, hvem man kjenner, hvem man har klart å booke før. Vi har tidligere Raumarock-sjef Frode Nakken på laget, det er bra. Konseptet med at det er på en flyplass er unikt, hvilke støttespillere man har spiller inn. Vi bruker Lyd- og Lyspartner Live AS, som har erfaring med tunge produksjoner. Hvilke økonomiske garantier man kan stille har også betydning, sier Pål Henning.

– Hvem stiller disse garantiene?

– Det er mitt selskap, Phi Entertainment AS, som har kapitalen.

– Er det sparepengene dine?

– Ja, men vi har også flere samarbeidspartnere som bidrar, sier Pål Henning.

– Artistene skal vel ha forhåndshonorar...? Hvor mye kapital ligger i bånn?

– Vi må ut med flere millioner kroner. Av konkurransemessige hensyn vil vi ikke si så mye om dette. Men: Vi har dekning. Hvis ikke hadde vi ikke kunnet booke disse artistene, sier Pål Henning.

Syretest

«En blanding av genistrek og idioti, der summen er at det skal bli et godt resultat for alle.» Sånn oppsummerer Pål Henning Skyhøyt. Phi Entertainment står også bak Skyhøyt Live Scene, som nylig røsket opp Molde-publikummet med en utsolgt Kvelertak-konsert, og som skal arrangere Skyhøyt i Fjæra på Retiro 2. - 4. juni. Dit kommer Morten Abel, Kari Bremnes og Dina Misund, samt Prince-hyllestkonserten satt opp av Petter Aagaard og Christer Falch.

– Tilbakemeldingene på arrangementene?

– Jeg har fått én dårlig tilbakemelding. Ellers har de bare vært negative.

– ...?

– Neeei! Positive. Hahaha. Folk sier at de har ventet på noe sånt. Men det blir en syretest, både for konseptet og publikum, som vi bør ha minst 5.000 av per dag på festivalen.

«Shit»

Nå er det sånn at Pål Henning liker å glede andre. Men helst uten å komme i søkelyset selv.

– Jeg er nok litt mer introvert av meg.

– Var det derfor du sa «shit» da jeg spurte om å få intervjue deg?

– Ja. Planen min var å holde lav profil og dytte Frode Nakken foran meg. Jeg søker ikke oppmerksomhet, men resultat. Trives best i kulissene. Men i går ble jeg intervjuet av Kveldsåpent i P1, og i dag av deg. Jeg får vel bare stå i stormen, sier Pål Henning.

– En konsekvens av å arrangere noe som skal trekke 5000 per dag, det.

– Ja.

Kort kornettkarriere

Det er lett å høre at Pål Henning ikke er fra Molde.

Men komplett umulig å plassere dialekten geografisk. Ikke uten grunn, skal det vise seg. Født i Bodø, hvor han bodde en stund, vokst opp i Trondheim, Stavern, Larvik og - da videregående stod for tur - Stokmarknes, hvor besteforeldrene bodde. Musikalsk sett drømte han om å spille trommer.

– Alle de kule gutta skulle spille trommer. Men så begynte jeg i korps og ble tvangsplassert på kornett-rekka. Jeg slutta etter et år, sier Pål Henning.

– Sterke inntrykk

Etter videregående ventet befalsskolen. Deretter ble han helikopterpilot, delvis i Forsvaret, delvis sivilt. Han fløy i USA, England, Norge, drev med personelltransport, reingjeting og kalking av vassdrag. «Guttedrømmen», kaller han det, «når jeg ikke ble politi eller brannmann». I 1995-96 deltok han i NORAIR, den norske helikoptervingen som hadde fire helikopter i Bosnia under Balkan-krigen.

– Vi fraktet skadde folk, post. Ting jeg ikke ønsker å snakke så mye om.

– Hvordan var det å oppleve krigen på nært hold?

– Både og. Det var mange sterke inntrykk. Selv om vi fløy for FN var vi inne i krigsområder, blant annet i Srebrenica. Det var ikke noe artig å oppleve barn og sivile som var skadet. Men på den tiden var jeg ung. Jeg hadde nok reagert annerledes i dag, nå som jeg er eldre og har fått barn, sier Pål Henning, ser ut på snøkavet og trekker pusten dypt.

Observatør for FN

– Og deretter?

– Jeg skulle vel heller bare gitt deg cv-en min. Hehe. Jo, så studerte jeg forbrukerpsykologi. Jeg hadde behov for en pause. Etterpå var jeg en kort periode tilbake i Forsvaret, blant annet som observatør for FN i Midt-Østen.

– Du sier det som om det var en helt dagligdags greie?

– Ehh. Ja, det var dette med at jeg er introvert, da.

– Fortell litt, da.

– Vi reiste rundt og var bindeledd mellom militære, sivile og FN. Men. Uff. Jeg har ikke noe behov for å markere meg, sier Pål Henning.

Tvinning av tommeltotter

Et Norwegian-fly går inn for landing. Pål Hennings kolleger sørger for å få det trygt på bakken, vi tar bilder. Vinden er bitende, lyset skarpt.

– Hva gjør dere egentlig i tårnet når det ikke lander fly?

– Tvinner tommeltotter og spikker trekuker. Hahaha.

– Så det er sånn du har fått tid til å tenke ut festivalen...

– Nei, seriøst. Det skjer noe hele tiden. Vi håndterer ikke bare fly som skal lande, men skal koordinere alt som skjer i luftrommet. Det er kartoppdateringer, regelverksoppdateringer, kurs... Men jo, ideen er klekket ut her, sier Pål Henning.

– Avinor vet hvem jeg er og hva jeg står for. Det kunne ikke kommet noen utenfra og foreslått dette. Samtidig: Det var noen runder før de sa ja til å sette av plass på flyplassen til Skyhøyt. Det måtte mørnes i Avinor-systemet først, sier Pål Henning.

Førstereisgutt

Pål Henning forteller at Skyhøyt snart kommer med flere navn. En headliner lørdag, blant annet.

– Kontrakten er signert, sier Pål Henning.

Det er lov å prøve seg:

– Hvem er det?

– Ja, det er korrekt, sier Pål Henning, og gliser.

Det kommer vel tidsnok.

– Målet er å gjøre plakaten så god vi kan til å være førstereisgutt. Får vi til 90 prosent av det vi ser for oss, skal jeg være fornøyd, sier Pål Henning.

Til værs med vinden

I ni år har Pål Henning bodd og jobbet i Molde. Det er kanskje ny rekord på ett og samme sted for en som tidligere har hatt en omflakkende tilværelse.

– Livet har gått den veien vinden har ført meg, sier han.

– Nå har den ført deg skyhøyt?

– Ja, akkurat.