MOLDE: Det skriver Frode Heimen i Molde Venstre, i et leserinnlegg om sjøfront-skissen.

Bakgrunnen er at dagens planer stopper ved hjørnet av Torget 2. Det gjør at leikeapparatet i skissa legges på is, som del av planen som ikke er prosjektert.

Heimen viser til Kristiansand der han bodde før han flytta heim: «Jeg synes det kan være på tide at noen i Molde tar en studietur til Kristiansand og ser på lekeplassen på Tresse og Nupenparken for å se hvordan man kan skape familieliv i bynære områder.»

Eksisterer ikke i sentrum

Heimens anliggende er at «barnas Molde» ikke fins i sentrum.

– Molde sentrum er et sted hvor barna føler seg «dratt med til sentrum» når foreldrene skal handle eller barna skal klippes. Min sønn har sjelden mast om å dra til Molde sentrum åra etter at vi kom tilbake, men Kristiansand sentrum vil han veldig gjerne tilbake til. Det får meg til å reflektere rundt hva et godt bymiljø har å si for barn og tilhørigheten de skal føle når de flytter ut. Kanskje er det savnet etter opplevelsen som barn som gjør at man velger å reise heim når man skal stifte familie, i stedet for bo i studiebyen.

Lek og aktiviteter på torget

Arne Strømme er landskapsarkitekt og kommunens ansvarlige for utforming av sjøfronten.

Promenade og trapp: Langs torget blir det en brei trapp ned til vannet, med mulighet for båtliv i havnebassenget. Landskapsarkitekt i Molde kommune, Arne Strømme, er sentral i sjøfront-prosjekteringen.

I hans beskrivelse av den forestående sjøfrontutbyggingen, går det fram at også de prosjekterte etappene av planen legger til rette for leik og aktivitet for barn og unge, langs promenaden fra Storkaia fram til østre hjørne av torget (gamle posthuset), og på nedre torg.

Her «inngår detaljering som vegetasjon, belysning, sittemuligheter, sykkelparkering, kunstnerisk utsmykning, lek, vannspeil og fontener. Lekemuligheter tilpasses som del av gatearkitekturen i form av steinskulpturer, vannspeil, etc»

Mens øvre torg beholdes til torghandel, får nedre torg element for leik og aktiviteter. Et firkanta flatt område bak vannspeilet på skissa, er tenkt slik:

Det «kan benyttes til uteservering, lek, spill og andre aktiviteter. Arealet skal kunne islegges på kalde dager.»

Fontener og skateområde

Rett bak, midt på torget, «anlegges flere nivåer / avtrappinger som kan brukes til ulike formål, som torghandel, sittegrupper, sjakkspill, lek, osv.»

Og: Anlegget utføres med robuste steinmaterialer og legges til rette for skating, sykkelsport og urban utfoldelse for unge.

Leik og aktivitet: Leikeplassen mellom Torget 2 og kaikanten legges på is siden sjøfrontplanen stopper på det østre torghjørnet. I beskrivelsen til skissa står det at midtre og nedre torg legger til rette for leik og aktivitet for barn og ungdom. Illustrasjon: Ole A. Krogness.

Mellom nivåene kommer 12 fontener med belysning og programmering (attraktivt for lek).

Disse elementene var ikke med i den overordnete artikkelen i fredagens avis, som var bakgrunn for Heimens kritikk.

– Når barn og unge er påtenkt utenfor selve leikeplassen på torghjørnet, endrer det kritikken din, Heimen?

– Det er helt fantastisk om de får inkludert barnas perspektiv på den måten, sier han, og lover å gjøre sitt for at disse hensynene blir ivaretatt.

– Når det står «kan» brukes til sjakk, skateboard osv, blir det viktig å ha fokus på at det blir slik, sier han. Og:

– Det interessante med å drive politikk i Molde, er at det i utgangspunktet er en bra by. Så er det ikke bare enkelt å finne områder å engasjere seg på.

Bilfritt og uten parkering

Før øvrig blir sjøfronten familievennlig ved at den i hovedsak blir bilfri. For å få til det, fjernes ordinære P-plasser i kai- og torgsonen. Atkomst får kun varelevering, utrykningskjøretøy, biler til private P-anlegg og bevegelseshemmete.

– Parkeringsplasser i sentrum er etterspurte, men vi er så heldige i Molde at vi har en parkeringstunnel like ved. Vi venter at bruken av den vil gå opp, sier kommunalsjef Eirik Heggemsnes.