Det digitale universet vokser fremdeles, og det å ta riktige og bevisste valg på nett blir bare viktigere og viktigere. Med 1440 barn fordelt i kommunale og private barnehager, har eierne et stort ansvar når det gjelder å ivareta den enkeltes integritet.

– Vi ser og erfarer at verden forandrer seg, på godt og vondt. Kunsten er å ta tak i mulighetene som digitaliseringa medfører, og samtidig klare å unngå farene, sier Gro Toft Ødegård, fagsjef barnehage i Molde.

Viktig mandat

– Vårt mandat er barnets beste, både nå og for framtida, og det er viktig å ivareta. Hva vi voksne har lyst til skal ikke gå på bekostning av dette. De fleste foresatte samtykker til at det kan tas bilder av barna, men det er vår oppgave å konkretisere hvilke bilder vi skal ta, og hva vi egentlig ønsker med disse, sier Toft Ødegård.

– Dette er bare starten

Rådgiver Lina Dahlsveen sier at sjøl om barnehagene er dyktige og ryddige på dette feltet, har også de blitt mer restriktive med tida.

– Vi ønsker å være enda mer føre var. Vi har nå bestemt at det er selve situasjonen og aktiviteten som skal vises. Vi går bort fra å ta bilder av barnas ansikter,sier Toft Ødegård.

– Hva er det man frykter?

– For det første så finnes det en del foresatte som ikke samtykker av ulike årsaker, noe vi tar på alvor. Vi blir også stadig minnet på, gjennom saker som «Dark Room», at uskyldige bilder kan bli brukt på ulovlige og helt uakseptable måter. Det er rett og slett umulig å vite hvor bildene havner når de deles på nett. Det eneste vi kan ha kontroll på, er hva vi sjøl velger å gjøre. I dag er vi inne i et helt annet landskap enn tidligere, og vi må tilpasse oss deretter, på gode og kloke måter. Dette er bare starten, og vi må følge utviklingen. Vår jobb som barnehage er å beskytte barna, og behandle de med respekt og omsorg, sier hun.

Vil endre fokuset

Både Toft Ødegård og Dahlsveen håper at valget rundt fotografering kan føre til at fokuset i bildene endres. Ifølge dem mister ikke bildene sin verdi, sjøl om barnas ansikter ikke vises. De viser til en uttalelse av barnehagelærer Monica Nicolaysen:

«Min erfaring er at når barn ser at vi som jobber i barnehagen er mer interessert i det de gjør enn av å ta bilder av hvem de er, opplever barna at det de er opptatt av og gjør i barnehagen hver eneste dag har stor betydning.»

Toft Ødegård legger til:

– Hensikten vår er å illustrere barnehagen som en pedagogisk virksomhet. Det kommer nok til å ta litt tid å venne seg til bilder som ikke viser barnas ansikter. Det krever at både vi, og pressa, må tenke nytt. Kanskje endringene vil føre til enda mer spennende bilder framover?

Fagsjef Gro Toft Ødegård (t.v.) og rådgiver Lina Dahlsveen i fagseksjon barnehage i Molde kommune. Foto: Erik Birkeland
Kommunen vil at det er selve situasjonen og aktiviteten som vises. – Hensikten vår er å illustrere barnehagen som en pedagogisk virksomhet. Foto: Privat
Ifølge Toft Ødegård mister ikke bildene sin verdi, sjøl om barnas ansikter ikke vises. Foto: Privat