Molde: Som Romsdals Budstikke skrev i november 2016, ble ingen av anbudene til Sjøfronten godkjent. Nå har kommunen fått inn nye anbud, og rådmannen oppfordrer kommunestyret til å godkjenne byggestart.

Prosjektet er justert, blant annet med 1,4 meter smalere kai. Hamnegata utvides likevel fra dagens 11 til cirka 22 meter.

– Dette blir et utrolig flott løft for aktiviteten i sentrum! sier kommunalsjef Eirik Heggemsnes og landskapsarkitekt Arne Strømme.

Justert budsjettramme

I den opprinnelige planleggingsramma var budsjettet for del 1 av Sjøfronten på 125 millioner. Med de nye anbudene på til sammen 122,0 mill kroner, er totalbudsjettet justert til 130 mill.

For i tillegg til selve byggingen kommer kostnader for å fjerne torgkiosken, erverve kaiområde og kompensasjon for tapte parkeringsplasser. Disse kostnadene er ikke endelige i dag, men rådmannen mener at et samlet investeringsprosjekt ikke vil overstige 130,0 mill kroner, inkl. mva.

Torget må kanskje vente

I påvente av endelig løsning for finansiering fra næringslivet og gårdeiere til utbyggingen av Torget (24,2 av 130 mill), utsettes denne delen noe. En skisse over medfinansieringen vil foreligge seinest i juli 2017.

I møte med grunneierne har de aller fleste pekt på at det er uheldig at det er bare grunneiere som har areal mot kaifronten og Torget som skal bidra.

Kommunen har etablert kontakt Molde Næringsforum.

– Folk er veldig positive, vi må bare se på fordelingen først. Jeg har stor tro på at vi kommer i mål, sier Heggemsnes.

Kommunen betaler mest

I dialog med Molde Næringsforum har rådmannen lagt til grunn at en kommer fram til en medfinansiering fra grunneiere/næringsliv på 12,5 mill kr, inkl. mva. Det er to mill. kr mindre enn opprinnelig forutsatt.

– Samlet utgjør beløpene som kommunen har lagt til grunn fra MRH/MH og grunneierne vel 40 mill kroner, det vil si at kommunens andel blir i underkant av 90 mill kroner, skriver rådmannen.

Klart i budsjettet

– I budsjettet for 2017 er det avsatt 42,5 mill kroner til investeringer i Sjøfronten 1. Beløpet vil ventelig ikke bli overskredet, mener rådmannen.

Prosjektet vil gi økte rente- og avdragskostnader for kommunen. Med forutsetning om full mva. kompensasjon og avskrivningstid på 40 år, vil økte finanskostnader for en samlet utbygging, utgjøre 2,9 mill kroner det første året etter ferdigstillelse. I tillegg vil kommunen få noe økte kostnader til skjøtsel, drift og vedlikehold.

Rådmannen mener prosjektet ventelig vil gi mange positive effekter for kommunen, også økonomiske, men disse er det i dag vanskelig å tallfeste.

Byggingen kan starte opp etter sommerferien 2017, hvis kommunestyret godkjenner anbudene som har kommet inn. Blir næringslivet enige til 1. juli i år, kan alt stå ferdig i løpet av 2019, opplyser Heggemsnes.

Feltet med rød granitt skal legges i vegbana og nedover nedre torg, og følge sjøfronten bortover kaia.

– På den måten rammer vi inn «sentrum i sentrum». At det blir tilnærmet bilfritt, er en viktig kvalitet for alle som oppholder seg der, sier Strømme.

Rammer inn sentrum med rød granitt

Dagens røde granitt på rådhusplassen utvides. Feltet med rød granitt skal legges i vegbana og nedover nedre torg, og følge sjøfronten bortover kaia.

– På den måten rammer vi inn «sentrum i sentrum». At det blir tilnærmet bilfritt, er en viktig kvalitet for alle som oppholder seg der, sier Strømme.

Venter med leikeapparat

Dagens planer stopper ved hjørnet av Torget 2. Det legger leikeapparatet i skissa på is.

– Arealet rundt vannspeilet på nedre torg er fint for barn, men vi tenker oss en blanding av leikeapparat og skulptur nedenfor Torget 2 også. Det er ikke inne nå, og må planlegges seinere, sier Strømme.

– Til dette, og videre utvikling av sentrum, kan det være aktuelt å søke for eksempel «Byen som regional motor om støtte, sier Heggemsnes.