MIDSUND: – Det er nesten utrolig at vi skal arrangere fylkesmønstringa. Det starta som en sprø idé. Jeg trodde Joachim spøkte da forslaget kom på bordet. Men han ble mer og mer pågående, og tanken modnet gradvis, sier kulturskolerektor Åshild Melkeraaen, som er koordinator for Ung Kultur Møtes (UKM) i Midsund kommune.

– Spent på fasilitetene

Den «Joachim» hun referer til har etternavnet Orvik, og er ansatt i kulturskolen i Midsund, i tillegg til at han jobber som produsent i UKM Møre og Romsdal.

Men hvorfor stusset hun?

–Det er et stort arrangement! Vi er en liten kommune, og jeg var spent på om fasilitetene vi hadde holdt mål. Men vi gikk på med fynd og klem. Dette er en gedigen kulturdugnad, som involverer lag, foreninger, mange engasjerte sjeler i administrasjonen og frivillige, sier Melkeraaen.

Ny scene på skolen

Nøyaktig hvor mange som skal ta ferga over til øya for å få med seg begivenheten, som går av stabelen 31. mars til 2. april, er ikke mulig å forutsi. Men dette vet vi:

– De fleste av de 389 deltakere med reiseledere – minimum én per ti personer – skal innkvarteres. Vi tar i bruk kommunale bygg til overnatting. I Midsund skole, Idavoll forsamlingshus og to barnehager blir det sovesaler, sier Melkeraaen og Orvik om hverandre.

Arrangementet foregår hovedsakelig på tre arenaer: storsalen i Midsund skole, biblioteket, og Midsundhallen. Disse tre ligger i en klynge rett før Midsund sentrum. Når vi titter innom er storsalen i ferd med å få en splitter ny scene. Denne er kommet på plass uavhengig av UKM-arrangementet, men skal stå ferdig til neste helg.

– Hva skjer hvor?

– Hovedarenaen er Midsundhallen, hvor det skal være seks forestillinger. Den første blir fredag kveld. Her blir det i overkant av 100 sceneinnslag, det være seg dans, teater, musikk og film. Storsalen blir matsal. I tillegg skal det her være en kick-off lørdag, i regi av Unge arrangører, blant annet med artister fra hovedscenen. Det blir diskotek og filmvisning. På biblioteket blir det kunstutstilling. Bokreolene kles igjen for å gjøre plass til å henge opp kunsten. Her blir det skulpturer, foto, tekstil og bilder, sier Melkeraaen, som også lokker med bassengdiskotek.

– Uerstattelige opplevelser

Utgifter rundt frakt og rigging av hovedscenen finansieres av UKM Møre og Romsdal. Midsund kommune har fått 140.000 kroner i støtte fra Musikkrådet til arrangementet, i tillegg til at de får beholde billettinntektene.

– Vi har ikke gjort store investeringer, men det koster å leie inn lift, betale vakter, legge opp strøm og utføre andre oppgaver for å tilrettelegge for arrangementet, sier Melkeraaen.

Arrangørene regner ikke med å gå i pluss. Et eventuelt underskudd dekkes av Midsund kommune.

– Hvorfor gjør dere dette?

– UKM er en fantastisk, landsomfattende institusjon som satser på ung kultur. Det er et privilegium å få være med på et arrangement som lager unike, fantastisk og uerstattelige opplevelser for ungdom. At ungdom får vise seg fram på en profesjonell arena, med et så proft apparat betyr mye, sier Melkeraaen.

– Dette bidrar til å sette kommunen på kartet. Målet er at det skal slå ned ei lita kulturbombe på Midsund neste helg. Vi har oppfostra gode musikere i kommunen, og dette er med på å videreføre det gode arbeidet. Det er stor lærdom i å få til fine ting i lag, sier Orvik.

Maste seg til to innslag

De 389 deltakerne har gått videre fra lokalmønstringa i sine respektive hjemkommuner. Midsunds særdeles oppegående ungdomsråd, bestående av blant andre Viktor Heggdal Lyster (15), Amalie Høgset Raknes (15), Andrea Volden Hånes (16) og Heine Blø (15) skal hjelpe til med billettsalg, være gaid for andre kommuner og være «positive ambassadører for kommunen».

Men ikke nok med det: Samtlige i firkløveret vi treffer, gikk også videre fra lokalmønstringa, og deltar på lys- og sceneteknikk (Viktor), som konferansier (Amalie), i gitarduo (Andrea) og som scenetekniker (Heine).

I tillegg har kommunen åtte andre innslag på fylkesmønstringa.

– Fikk dere ha med flere fordi dere er arrangørkommune?

– Fordelen med å være arrangører er at vi får ha med ett ekstra sceneinnslag. Men vi maste oss til to, humrer Melkeraaen.

Felles interesser forener

Viktor kom til landsfinalen i fjor, og mener UKM er en flott erfaring.

– Man blir kjent med masse nye folk. Jeg deltok på sceneteknikk, og synes det var artig å møte folk som har samme kompetanse og interesser. Man finner ikke det i nabohuset, akkurat. Det er fint å være med på en så stor produksjon, sier Viktor.

– UKM gir muligheten til å møte mange på vår egen alder, der felles interesser forener. Man får vennskap som kan vare lenge, sier Amalie.

Workshop

Gjennom helga blir det kulturinnslag både her og der i Midsund sentrum. Det arrangeres minikonserter på aldershjemmet, butikksenteret og Coop. Der er det Unge arrangører som skal sørge for lyd, lys og å finne aktører til å opptre. I tillegg blir det flere arbeidsverksteder:

– Vi arrangerer guidet tur til Digergubben, du vet, der sherpa-trappene er. Det blir også workshop i teatersport, låtskriving, yoga, kunst, leirdueskyting, sjakk og dans, sier Orvik.

Frivillig innsats

Melkeraaen og Orvik lar ikke muligheten til å rose de mange frivillige gå fra seg. Uten dem ville det vært vanskelig å gjennomføre arrangementet.

– Midsund idrettslag skal ordne med kiosk, matsalg og vaktholdet i Midsundhallen. Videre har vi med oss andre lag og foreninger som bidrar med vakthold på overnattingsstedene. Det er speideren, damekoret, foreldrene i 10.-klasse, seniordansen og Purple World Care, sier Orvik.

Til landsfinalen

UKM skal ved hjelp av seks kamera streame arrangementet til nett.

– Regikontroll utføres av tidligere og nye deltakere. Disse er headhuntet, fordi det er en såpass avansert oppgave, sier Orvik.

UKM Møre og Romsdal har en kvote på rundt 30 personer som skal gå videre til landsfestivalen 21.-25. juni. Det er Sør-Trøndelag som eier UKM Norge. Vanligvis arrangeres landsfestivalen i Trondheim, men i år er det Sandnes som skal stå for arrangementet.

HVA: Fylkesmønstring i UKM (Ung Kultur Møtes)

TID OG STED: Midsundhallen, Midsund skole og Midsund bibliotek, 31. mars – 2. april.

Kunstutstilling: Allerede torsdag 30. mars er kunstutstillinga tilgjengelig på Midsund bibliotek. Åshild Melkeraaen (f.v.), Viktor Heggdal Lyster og Joachim Orvik. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Midsundhallen: Joachim Orvik og Viktor Heggdal Lyster (15), som deltar som lys- og scenetekniker samt sitter i ungdomsrådet, håper på bedre vær til UKM-helga. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
NY STORSAL: : Midsund skole skal ha klar en splitter ny storsal med scene til fylkesmønstringa i UKM. – Prosjektet med å lage storsalen pågår uavhengig av UKM, dette blir et løft for kommunen, sier Åshild Melkeraaen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen