VESTNES: Han er leder i Arbeidsmiljøskaddes Landsforening (ALF), en organisasjon med 600 medlemmer. Til helga samles de til landsmøte på Gardermoen, i forkant av dette er det fagdag fredag.

Sjøl fikk han alvorlige helseskader etter arbeid i Nordsjøen, men det gikk lenge før han fikk fastslått at sjukdommen hadde sammenheng med arbeidsmiljøet. Slik er det for mange, sier Dagfinn Wiik, og understreker at dagens system når det gjelder erstatning for denne type skader ikke fungerer.

Slitsomt og tidkrevende

– Yrkesskader blir ofte definert som andre sjukdommer. Behandling av yrkesskadesaker tar i mange tilfeller mellom fem og ti år i systemet. Det er så tidkrevende at mange gir opp undervegs. Man skal forholde seg til både helsevesen, Nav, rettsinstanser og forsikringsselskap. Man skal være sterk for å nå gjennom her. Noen forsikringsselskap trenerer slike saker slik at mange gir opp eller godtar en lavere erstatning enn man har krav på, sier Dagfinn Wiik.

Egne erfaringer

Han har sjøl erfaringer på dette området, hans sak er ennå ikke endelig avgjort.

– Jeg har vært gjennom en utarmende prosess mot et selskap i 8–10 år. Jeg kjenner derfor problemstillingen godt fra innsida gjennom egne erfaringer. Dette er vel også en av årsakene til at jeg ble valgt til leder av ALF i 2015. Jeg vet hvordan ting ikke fungerer og vil bruke tid og krefter for å få rettet på dette, sier Dagfinn Wiik til Romsdals Budstikke. Han har klare mål for arbeidet.

Målsettinger

– Jeg tror dette vil bli et spennende årsmøte. I arbeidet framover er målet først å legge grunnlaget for et fagråd med representanter fra alle involverte parter i saker som går på yrkesskade. Vi vil seinere invitere alle parter til videre arbeid med saka; dette gjelder organisasjonene i arbeidslivet, forsikringsbransjen, helsevesenet og Nav. Da gjenstår jobbinga opp mot det politiske miljøet, der vi allerede har knyttet kontakter, forteller Dagfinn Wiik.

Nasjonalt senter

Han skal innlede under fagmøtet fredag. Deretter blir det presentasjon av planene for et nytt senter for helsesituasjon og samhandling (RSHS), som er planlagt lagt til sjukehuset i Kristiansund. Heidi Jørgensen Gjersvold er prosjektleder for dette, hun skal ha innlegg sammen med rådmann Birgit Eliassen.

– I desember i fjor undertegnet vi en intensjonsavtale med Nordmøre regionråd om dette. Det planlagte nasjonale senteret skal være en koordinerende enhet som skal sikre rask og korrekt behandling av yrkesskadesaker. Det skal ikke erstatte dagens yrkesmedisinske senter som foretar selve spesialutredningen

Yrkeshygieniker Halvor Erikstein og professor Bjørn Hilt vil ta for seg hvordan et slikt kompetansesenter kan møte utfordringene i yrkesskadesaker.

Samfunnet og den enkelte

– Det ligger også store samfunnsøkonomiske gevinster her, i tillegg til verdien for den enkelte av å få saka sin raskt og effektivt avgjort. I dag møter mange veggen og et skjemavelde som er tungt å trenge gjennom. Mange sliter med økonomiske bekymringer i tillegg til helseplager, det er samtidig altfor høg terskel for å få fri rettshjelp, sier Dagfinn Wiik.

Advokat Geir Lippestad avrunder fagdagen med foredraget «Egenverd tross sykdom».

Egenverd: Advokat Geir Lippestad er en av foredragsholderne på fagdagen. Foto: Scanpix Foto: Aas, Erlend