Poppeloppeteatret er inne i sitt 33. år og til helga får Molde spennende besøk, nemlig – fra verdensrommet – i forestillingen «I, du og romvesenet».

Vi er innom på Reknes Ungdomshus, og hele første og halve andre etasje syder av liv, mistenksomme figurer med revolvere, kongelige, dyrehaler, snuter og et glitrende, blinkende romvesen.

De travle instruktørene pusher fram intensiteten i den artige dyreflokken og «sølvjenta» som nettopp entrer det som kunne vært ei scene, men som er et kan hende litt trangt klubbhusgulv. Et velvoksent pappaband og drar i veg med «happy» backingmusikk inkludert en dæsj Paul Simon.

– Det er nok litt trangere og vanskeligere her på Reknes Ungdomshus enn det vi er vant til, sier Poppeloppe-leder Stine Strande. Og selv om det jo passet dårlig at vi nå ikke fikk brukt gamle kulturhuset, så har vi funnet gode og kreative løsninger. Og framfor alt er vi kjempeglade for at Tornekrattet fikk vite om våre behov for plass og trådde til. Samspill med andre positive krefter i byen og slik positivitet må legges merke til og berømmes, sier leder Strande.

Intens periode

Hun og et helt «beite» andre foreldre har nå fullt fokus og mot slutten av uka ruller de inn på Bjørnsonhuset, men ikke med like stor scenografi som før.

– Nei, vi satser på nå enkle sceneelementer og heller noen flotte projeksjoner på skjerm, pluss at barna nå er medvirkende i logistikken av ut- og innsaker. Men det blir full pakke Poppeloppeteater som alltid før, og dette blir en STIKK UT!-tur for alle JA-folk i JA-byen Molde, avslutter Stine.

– Kakene i pausa da?

– Åjada, de er på plass, og de driftige foreldrene skal bake deilige kaker, lover Stine, som fullroser både foreldreinnsatsen og eksterne støttespillere i byen. Hun setter det i et større perspektiv.

– Vi har jo en mange-og-tredve-år gammel tradisjon å ivareta, og hvor mange som opp gjennom årenes løp har fått lærerik og sosialt oppbyggende fartstid gjennom Poppeloppeteateret? Det tallet er stort, sier lederen. Og viser oss rundt på det enorme lageret med kostymer og rekvisitter. Som med kreativitet tas i gjenbruk, år etter år.

Humor og driv til 1000

Vi samler noen av de eldste barna, de såkalte Poppeloppe-pensjonistene, som både gleder seg til å spille for kanskje over 1000 folk, og som syns det blir rart at det snart er slutt.

– Dette dreier seg om vennskap, og jeg er romjenta som kommer til Molde, sier veteranen Karen som sitter i en svært forseggjort kostyme.

Det er mange Poppeloppe-gutter i år, og Colin vifter med en pistol og sier hans figur skal være helt «James Bånn» og mistenke mange. Arn er ei rotte med særdeles god appetitt, mens Erik er i Kanal Romsdal. Der Lise er «nyhetsanker». Vi spør hva som teller nå for de eldste «loppene».

At det skal være godt driv i teateret, og at det skal inneholde mye humor, og så er det jo flott å få bra med replikker, sier Erik. Noe alle nikker til. Arn og Lise mener stykket passer for alle barn og voksne «fra 4 år og oppover». Og litt tyvlytt avslører både humor og musikk som vil fenge mange.

Barna er medspillere

Angela Hagen og Bjørnar Lisether Teigen har utviklet årets stykke, men de krediterer og barna.

– Storyen ble vel til sist sommer, men her har barna også bidratt med påfunn og morsomme replikker, sier Lisether Teigen, så her skjer det noe hele tida. Men lørdag, da sitter det!

Og, kanskje kommer kongen? I hvert fall kjente vi igjen et snev av en berømt tale. Vi røper ikke mer!

Forestillingene vises i Bjørnsonhuset lørdag 25. mars kl 12.00 og søndag 26. mars kl 13.00 og 17.00.

Disse har siste året sitt som Poppelopper; fv. Karen Jæger Æsøy, Colin James Olson, Arn Kitel, Lise Gussiås og med mikrofon Erik Hagen Lisether Teigen. Foto: Ole Foss
Bjørnar Lisether Teigen (manus og instruksjon), Stian Mordal (musikalsk ansvarlig), bak Angela Hagen (manus) og Hanne Nordli (instruksjon). Foto: Ole Foss