– Er det sant? Så gledelig! Gratulerer!

De andre trekker smilebåndet godt opp. Det vanker klemmer og håndtrykk. Ramadan Omer Adam fra Sudan har akkurat meddelt at kona og de tre barna (9, 7, 3) snart kommer til Molde. Han har ikke sett dem «live» på to og et halvt år, kun snakket med dem på Skype. Nyheten om familiegjenforening gjør at golf får være golf en liten stund, gleden er stor.

Lærer golf – og norsk

Ramadan er på golfkurs i regi av Molde Golfklubb, som søkte og fikk midler fra Norges idrettsforbunds flyktningfond til å arrangere kurs og gi et års golfmedlemskap til nybosatte.

Ramadan Omer Adam (31) fra Sudan, Suleman Ismail (20) fra Afghanistan, Hassan Hassan (24) fra Somalia og Badreldin Adam (22) fra Sudan har hatt flere økter teori, sikkerhet og praksis, og kan etter endt kurs spille hvor som helst. Og det handler ikke bare om golf.

– Vi lærer norsk, og får kontakt med nordmenn. Golf er artig, selv om jeg fortsatt har mye igjen å lære, sier Hassan.

– Det kan være vanskelig å komme i kontakt med folk i Molde, men det er kjekt når man først blir kjent. Her lærer vi mye, og får gode venner, sier Badreldin. –Det er en hyggelig idrett. Koselige folk. Jeg spilte cricket da jeg bodde i Pakistan, sier Suleman.

Eget ansvar for integrering

De tre kom til Norge i 2014 og 2015, og mener alle har ansvar for å bidra til egen integrering:

– Man kan være med på språkkafe, feire nasjonaldagen, bli kjent med folk via Facebook eller være med på svømmekurs, sier Suleman.

Sportslig leder Adrian Barsten (24) og trener Svein Sørensen (72) i Molde golfklubb ser minst to positive effekter av de 10.000 kronene de fikk i støtte til kurset: de bidrar til integrering og får introdusert nye målgrupper for sporten.

– Integrering er hovedsaken. Det burde vært utvida enda mer. Kjempebra tiltak for disse guttene, som er fulle av energi, sier Svein.

– Ofte blir golf sett på som en sport for eliten, noe som ikke stemmer. Alle grupper skal kunne komme hit, det skal ikke være begrensninger. Det er fint å bidra til at flyktninger kommer inn i et miljø, sier Adrian.

– Fantastisk initiativ

Da golfklubben var blitt tildelt midler, henvendte de seg til Flyktningtjenesten for å finne deltakere. De tok så kontakt med personer i introduksjonsprogrammet, holdt informasjonsmøte og var med i starten.

– Slike initiativ fra idrettslag er fantastiske. Det er god norsktrening, man lærer om organisasjonsliv/idrettslag i Norge, og ikke minst er det en veldig fin mulighet til å bygge nettverk. Golfklubben har vært usedvanlig positiv og inkluderende, og vi håper at det vil bli mulig å fortsette med tilbudet, sier Tove Lid, avdelingsleder for kvalifisering og integrering i Molde kommune.

Suleman (20) fra Afghanistan sikter seg inn. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen