MOLDE/BERGEN: – Etterforskningen har tatt altfor lang tid, sier hennes forsvarer Astrid Bolstad til Romsdals Budstikke.

Hun viser til at særlig sakkyndigrapportene har tatt tid: Fristen de sakkyndige fikk av tingretten ble overskredet med én måned. Imens sitter klienten hennes, ei 16-årig jente, i fengsel på sjette måneden.

Ungdomsfengsel

Det var Nord-Troms tingrett som 13. oktober i fjor gikk til det uvanlige skrittet å innvilge fengsling av barn under 18 år.

Da hadde jenta tent på sin fjerde institusjon under Aleris sin omsorg. To har brent ned.

Siden har varetektsfengslinga blitt forlenget 2 uker av gangen en rekke ganger, sist av tingretten i Bergen 9. mars i år. Der bor 16-åringen i Bjørgvin ungdomsfengsel, det eneste i sitt slag i Norge, som også huser straffedømte ungdommer med svært alvorlige dommer.

– Sterk konklusjon

Ifølge straffeprosessloven skal personer under 18 år «ikke fengsles hvis det ikke er tvingende nødvendig», men jenta må trolig sitte der til saka skal opp i retten. Dato er ikke satt ennå.

– Jeg synes det er trist at en 16-åring sitter varetektsfengslet så lenge. Nå bør saka bli berammet raskt, påpeker Bolstad.

– Hva tenker du når du leser Fylkesmannens dom over tilbudet hun fikk i Molde? I hvor stor grad kan det ha påvirket hennes handlinger?

– Konklusjonen til Fylkesmannen er sterk. I hvor stor grad forholdene hun levde under har påvirket hennes handlinger, vil bli et tema i retten. Jeg ønsker ikke å uttale meg om det nå, før jeg har lest hele rapporten og sett hvordan Fylkesmannen begrunner den. Men, på et generelt grunnlag kan man nok ofte si at slike handlinger er uttrykk for noe, mistrivsel eller desperasjon, sier hun.

– Burde hatt bedre tilbud

Advokat Sverre Skimmeland i Bergen, som inntil nylig også har bistått jenta, sier at Fylkesmannens dom over jentas opphold i Molde bekreftet bekymringen hans:

– Barnevernet burde hatt et langt bedre tilbud for å ivareta ungdommer med svært sammensatte problemstillinger, sier Skimmeland.

– Slik du oppfatter tilbudet i fengselet, Astrid Bolstad, har hun det bedre der enn i enetiltakene hos Aleris?

– Ut fra hennes situasjon i dag, er nok tilbudet på ungdomsenheten bedre enn på enetiltak akkurat nå, slik jeg vurderer det. Det må understrekes at dette gjelder tilbudet på ungdomsenheten og at bildet ville ha vært et helt annet i et vanlig fengsel. Hun har sjølsagt ikke noe å gjøre i et voksenfengsel, sier Bolstad.

Lager felles tiltale

Ifølge påtaleleder Over Brudevoll er saka snart klar for oversendelse til statsadvokaten.

– Den er ferdig etterforsket i Nordmøre og Romsdal, men vi mangler noen etterforskningsskritt fra Finnmark før den kan sendes inn, sier Brudevoll.

Politiet er normalt pålagt å påtaleavgjøre saker med barn innen seks uker, med mindre særlige forhold krever mer tid. Nå har det gått 13 måneder siden brannene i Molde.

– Regelen er ikke ment for saker som dette, som har krevd flere sakkyndiguttalelser, fra brannekspert og fra psykolog. Man kunne ha valgt å kjøre brannene fra Molde alene og raskere, men kom fram til at det var bedre å kjøre den som felles sak, forklarer Brudevoll.

Strafferamma for siktelsen, ildspåsettelse med stor fare for tap av menneskeliv (§ 355), er fra 2 til 21 år.

– Opprettholdes det i tiltalen, er det ikke fare for oversoning. Straffutmålingen blir tema i retten, så jeg ønsker jeg ikke gå inn på det nå, sier forsvarer Bolstad til Romsdals Budstikke.

Snart i mål: – Vi slår sammen brannene i Molde og Alta, sier påtaleleder i Nordmøre og Romsdal, Ove Brudevoll. Foto: ERIK BIRKELAND