Hjelset: 3. mars holdt prosjektorganisasjonen for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) informasjonsmøte for å fortelle om mulighetene for oppdrag til lokalt næringsliv.

Nå følger de opp med en-til-en-møter med interesserte aktører. Og dem er det mange av, forteller Helle Jensen, prosjektdirektør i Sykehusbygg HF.

– Det er et fantastisk lokalt engasjement rundt prosjektet. Det er kjempeartig, sier Jensen til Romsdals Budstikke.

20 møter på to uker

Prosjektdirektøren forteller at det er to tema de vil ha innspill på i disse en-til-en-møtene: Industrialisering og entreprisemodell.

– Vi har totalt 20 møter med forskjellige leverandører og entreprenører i løpet av disse to ukene. Vi spiller ball med hverandre og det er deling av ulike synspunkt. Den kreativiteten vi opplever rundt SNR er kjempespennende, og flere av innspillene vi får kan vi ta med videre til neste fase, sier hun.

– Er engasjementet større enn dere hadde trodd på forhånd?

– Det er nok sterkere og mer omfattende enn forventet. Og temaene vi får innspill på er også breiere enn jeg hadde forventet, sier Harald Hasfjord i Sykehusbygg, prosjektleder for prosjekteringsprosessen.

– Vi hadde forventninger om at det ville bli stilt mange spørsmål om prosjektet, men i en-til-en-møtene er det mer enn bare spørsmål. Her får vi innspill både til måten å tenke bygg på og måten å samarbeide på, sier Hasfjord.

Samtidig understreker Helle Jensen at SNR ikke skal være et «prøveprosjekt».

– Vi skal bruke kjent teknologi og kjente løsninger, men vi kan være kreative når det gjelder enkeltelementer og noen av løsningene i prosjektet, sier hun.

Vil være med

Christie & Opsahl er en av aktørene de har møte med i denne fasen.

– Både dialogkonferansen og andre møter vi har deltatt i, har vært veldig fruktbare. Også en-til-en-møtet har vært veldig nyttig, sier daglig leder Arve Sæter.

– Nå nærmer vi oss bestemmelse for type entrepriser og nå skal også størrelsen på dem avgjøres. Vi er selvsagt opptatt av at arbeidet blir oppdelt på en sånn måte at det gis mulighet også for lokale og regionale aktører. Sjukehusbygget er uansett av en slik karakter at det må hentes inn kompetanse utenfra, spesielt på tekniske og medisintekniske fag. Sist det ble bygd sjukehus i Molde var Christie & Opsahl med. Men de som deltok i dette er naturlig nok ikke i firmaet lengre.

Spesialkompetanse

– Er det tunge nok aktører her lokalt til å bidra i et så stort byggeprosjekt, Helle Jensen?

– Det er blant annet det vi ønsker å finne ut gjennom disse møtene. Det er ennå ikke definert hvor store entrepriser vi skal ha.

– Kreves det annen kompetanse når et nytt sjukehus skal bygges sammenliknet med et tradisjonelt forretningsbygg?

– Deler av bygget er som et hotell eller som et tradisjonelt leilighetsbygg. Andre deler er mer komplisert og krever spesiell kompetanse, for eksempel operasjonsstuer isolat og laboratorier.

Helle Jensen forteller at de har fått mange positive overraskelser de siste dagene.

– Vi visste at det fantes mange aktører med spesialkompetanse her lokalt. Men vi er positivt overrasket over det fantastiske engasjementet rundt prosjektet.

Harald Hasfjord er også full av lovord:

– Gjennom en-til-en-møtene får vi noen ideer vi ikke hadde fra før. Vi opplever det som viktig og riktig at vi aktivt tar turen ut og spør det lokale næringslivet når vi setter i gang et sånt prosjekt, sier han.

Ringvirkninger

Arve Sæter i Christie & Opsahl er også opptatt av det som skjer rundt selve sjukehusbygget.

– Det er ikke bare sjukehusbygget på Hjelset som er tema for lokale entreprenører og det lokale næringslivet. Det skal renoveres i Kristiansund og en ny infrastruktur skal på plass. Det innbefatter blant annet nye boliger, bruer og veger – alt dette som kommer i kjølvannet av at et nytt sjukehus bygges her. Alt dette vil være veldig interessant for den lokale byggebransjen.

– Diskuterer dere også nye boligprosjekt og vegløsninger i disse en-til-en-møtene?

– Nei, det er i hovedsak bygget på Hjelset som er tematikk her. Det vil selvsagt være en del infrastruktur tilknyttet bygget og nærområdet til sjukehuset, men det er først og fremst bygget vi diskuterer.

Under møtet med Sykehusbygg HF, har Sæter med seg Stig Arne Johnsen. Han er ansvarlig for marked og kalkulasjon hos Christie & Opshal.

– Det er klart det vil komme mange muligheter for oss rundt sjukehuset, vi har selvsagt øynene åpne for dette, sier han.

Øystein Bjerkeland

Godt i gang: – Jeg kjenner lukta av betong allerede, sier prosjektdirektør i Sykehusbygg HF, Helle Jensen. Her sammen med prosjektleder for prosjekteringsprosessen, Harald Hasfjord. Foto: Bjørn Brunvoll