– Jeg er utdannet kaptein, og har jobbet på båt i mange år. De siste seks åra har jeg jobbet på en oljeplattform ute på Trollfeltet. For ett år siden fikk de ansatte på den ene riggen terminert kontrakten, mens de på den andre ble suspendert. Jeg var sikker på at jeg kom til å miste jobben. Det var en ekkel følelse å kjenne på. Med utdanningen min er det vanskelig å finne en annen jobb å gå til. Riggen jeg jobber på var heldig, men det var på hengende håret, sier Ronny Tøvik (38) fra Bergset, som bor på Tornes med kona og deres to barn.

Sjøllært

Etter denne episoden, innså Tøvik at det kunne være lurt å lage seg en liten backup-plan.

– Jeg har en kollega som driver med ventilasjonsreingjøring på Bømlo, og tenkte at det var verdt et forsøk. Jeg solgte derfor veteranbilen min, og kjøpte utstyr for å kunne starte opp for meg sjøl, sier 38-åringen, som er sjøllært i faget:

– Jeg kunne ingenting da jeg først begynte. Jeg har tilegnet meg kunnskap gjennom å lese meg opp, snakke med andre i bransjen og prøve meg fram på eget hus. Jeg har også reingjort ventilasjonsanleggene hos familie, venner og bekjente.

Gir bedre luftkvalitet

I fjor høst opprettet han enkeltmannsforetaket «Romsdal ventilasjonsreingjøring», og fikk støtte gjennom hoppid.no.

– Ventilasjonsanleggene i et hus bør reingjøres cirka hvert sjette år. Hvis du bor i et tettbebygd strøk, i et hus med mange beboere eller i byen hvor det er mye svevestøv, er behovet større. Ved å reingjøre ventilasjonene får du større og bedre utskifting av luft, og Co2-nivået synker, sier Tøvik.

Levetida på ventilene blir også lengre.

– Mange er nedsyltet i fett og støv. Dersom det er tyngre for ventilen å dra luft, vil levetida reduseres. Det i seg sjøl er et argument for hvorfor anlegget bør reingjøres. Det koster mye å kjøpe et helt nytt ett, sier han.

– Mange kanaler er fulle i støv. Dersom det dogger lett på speilet på badet, er dette et tydelig tegn på dårlig ventilasjon. Alle med hus over fem år bør få en befaring, legger han til.

Vil inn på privatmarkedet

Hittil har Tøvik blant annet reingjort ventilasjonsanleggene i barnehagen på Tornes, på oppdrag for Fræna kommune.

– Jeg tror det er et marked for en slik bedrift, bare folk får øynene opp for at det er nødvendig. Nå håper jeg å komme meg ordentlig inn på privatmarkedet. Jeg jobber to uker på sjøen, og har fire uker av. Jeg kommer til å ha sjøen som hovedjobb så lenge jeg kan. Hvis det går skeis, har jeg Romsdal ventilasjonsreingjøring som en plan B. Det er spennende å skape sin egen arbeidsplass, men det dukker også opp utfordringer som jeg ikke har vært borti tidligere. Bare det å skulle markedsføre meg sjøl er nytt og uvant. Sverige har innført obligatorisk ventilasjonskontroll (OKV), som sier at rør og ventilasjonskanaler skal renses med 1–5 års intervall. Hvis Norge kommer med slike krav, er det svært positivt for meg og min bedrift, sier han.