MOLDE: Midt i lanseringskjøret av av «Tørst», i det som beskrives som det store Harry Hole-året – med ny bok, 20-årsjubileum som forfatter og Snømannen-film - har suksessforfatteren 20 minutter til Romsdals Budstikke før han må løpe videre.

Han sier han ikke har lest de første anmeldelsene, som er noe blandet.

– Jeg leser overskriftene og har fått med meg at det går veldig fint. Kanskje tar jeg de fram når lanseringsstøvet har lagt seg. Jeg leser ikke hyllingsanmeldelsene, og heller ikke de som ikke er med på prosjektet mitt. De har jeg ikke så mye å lære av. Men terningkast fire kan være interessant, sier Jo Nesbø.

Handling fra Molde ikke utenkelig

For Jo Nesbø handler 2017 om å reise på turné med Tørst. Filmen lar han andre ta seg av – selv om han trolig blir å se i en liten statist-rolle. Med hettegenser og hund. Og i samme bilde som Michael Fassbender, som har rollen som Harry Hole.

Dessuten skriver han på en ny roman som skal utgis i 2018.

– Jeg er en av flere forfattere som er invitert til å skrive en ny versjon av Shakespeares Macbeth. Det er ikke så langt derfra til krimsjangeren, egentlig. Macbeth er det Shakespeare-stykket jeg hadde et forhold til fra før. Handlingen blir lagt til 70-tallet. I en korrupt, europeisk by med høy arbeidsløshet der det regner mye, sier Nesbø.

– «Tørst» har en slutt som åpner for fortsettelse. Blir det flere bøker om Harry Hole?

– Ja, dette er ikke den siste Harry Hole-boka. Jeg har en idé klar. Men jeg kan ikke si hvilket år det blir.

– Harry Holes univers tilhører hovedstaden. Er det utenkelig å legge handlingen til Molde og Romsdal?

– Harry Hole har slekta si på Åndalsnes, og er slikt sett romsdaling. Sånn sett skriver jeg om meg selv. Det er ikke utenkelig med handling derfra. Det ville jo vært veldig praktisk for meg, med mindre krav til research, humrer forfatteren.

Lokale karakterer

Jo Nesbø er kjent for å la seg inspirere av lokale karakterer i Hole-bøkene. Til Harry Hole har han lånt både av Harry Hestad - helten – og Torstein Hole – lensmannen.

Hole gikk bort i november 2016.

– Jeg fikk anledning til å treffe ham et par ganger. Han var en litt sånn mystisk person for oss under oppveksten i Eidsvåg. Bestemor sa at om vi ikke var hjemme til åtte, så kom lensmann Hole. Men det er først og fremst navnet jeg har lånt, og ikke så mye av egenskapene.

– Øystein Eikeland dukker opp igjen i Tørst, denne gangen som bartender. Hvilket forhold har dere?

– Vi er kompiser, vi vokste opp sammen i Molde. Men også her er det få andre likheter enn navnet, sier Nesbø, og legger til:

– Etterhvert har det blitt ganske mange kompiser som opptrer i bøkene mine. Jeg har gjort det til en regel å spørre om lov først.

I «Tørst» finner drapsmannen – vampyristen – sine offer gjennom sjekke-appen Tinder.

– Jeg la merke til noen folk som møttes på Kaffebrenneriet, der jeg pleier å skrive. Jeg trodde det var jobbintervjuer. Så skjønte jeg at det var nettdating. Og ble sittende og tjuvlytte. Det var veldig intenst, med disse to i en så sårbar situasjon, med en blanding av fykt og håp. En ren litterær setting. For hva er egentlig motivene hos de to? At man ikke vet det, gjør at man er på vakt. Det kan jo være potensielle overgripere eller drapsmenn, sier Nesbø.

Han forteller at han ikke har brukt appe-n selv, men var «wing man» til ei venninne som var «på Tinder-kjøret».

– Hun gikk fra å være en uskyldig jente til å bli proff selv. Men historien fikk en lykkelig slutt. I dag er hun kjæreste, sier Nesbø, som fikk idéen til vampyrismen – som er et syndrom der den som rammes tvangsmessig må drikke blod – fra et prosjekt i psykiatrien som seinere ble skrinlagt.

A-lagsspiller for MFK et høydepunkt

Jo Nesbøs bøker er solgt i over 30 millioner eksemplarer, og han er oversatt til over 50 språk. Ligningsformuen i 2015 var på 227, 5 millioner kroner. Noe går også til Harry Hole-stiftelsen, som får alle inntekter fra salg av Hodejegerne, Blod på snø og Mer blod, og som støtter barns lese- og skriveferdigheter. I 2015 var stiftelsens egenkapital på 44 millioner kroner.

Likevel, Jo Nesbø mener at kjendisstatusen «pika» da han fikk spille for MFKs A-lag som 17-åring.

– Det blir ikke større enn det. Når du har spilt din første A-lagskamp og går gjennom Storgata i Molde. Å være halvkjent forfatter i Bogstadvegen kan ikke måles med det, sier Nesbø.

– Det blir Jo Nesbø-år i 2017. Hva tror du om MFK?

– Molde har ikke så mye å forsvare i år. De ser solide ut, synes jeg. Så jeg er optimistisk. Men det er jeg jo stort sett alltid.