– Vi trenger inntekter for å finansiere velferdsstaten. Derfor vil vi rette opp noe av det vi mener er feilene til Høyre og Frp i skattepolitikken. For å få til dette, vil vi samarbeide med Sp og SV, men de to mellompartiene er også aktuelle samarbeidspartnere, sier Hadia Tajik til Romsdals Budstikke.

Hun deltok i helga på årsmøtet til Møre og Romsdal Arbeiderparti, der hun hamret løs på Høyre og oppmuntret forsamlingen til å stå på for å få tre plasser for Ap på Mørebenken fra høsten med regjeringsskifte som mål.

– Både Else-May Botten og Fredric Holen Bjørdal gjør en strålende jobb på Stortinget, nå må vi få med oss Tove Lise Torve på laget også, sier hun.

Hadia Tajik er leder av programkomiteen i Arbeiderpartiet, som skal legge fram sin innstilling for landsmøtet den 20. -23. april. Else-May Botten er medlem av den samme komiteen.

– Vi har fire satsingsområder: Arbeid, skole, helse og klima. Trygghet for arbeid og trygghet i arbeid er nøkkelord. Nå er midlertidige ansettelser, kreative kontrakter og sosial dumping en for stor del av norsk arbeidsliv. Her er det mange som har en ryddejobb å gjøre, både i det private og offentlige, sier Hadia Tajik.

Aktiv næringspolitikk

– Vi satser på en aktiv og målrettet næringspolitikk i næringer som er strategisk viktige, blant annet energisektoren og maritime næringer, industri og energi. Støtte til forskning og utvikling av ny teknologi er noe vi vil satse på. Her i fylket har offshorenæringen det nå tungt, og det er viktig med tiltak slik at næringa har ei framtid. Nå skjer det positive ting også her, men mer må til.

I helsesektoren vil Ap ha flere politikere inn i styrene til helseforetakene.

– Vi vil ikke endre dagens struktur. Vi registrerer samtidig kritikken om at man har mistet politisk styring. Derfor vil vi ha flere folkevalgte inn i styrene til helseforetakene og stedlig ledelse for hvert sjukehus, sier Hadia Tajik.

På skolesektoren vil Ap sette inn hjelpetiltak tidlig i skoleløpet, noe som vil øke læringen og forhindre vantrivsel og frafall seinere i skoleløpet.

– Mye av frafallet i videregående skole kan nok spores tilbake til grunnskolen, der barna ikke har fått den hjelp og støtte de skulle hatt tidlig i skoleløpet. Vi har også mål at, 50 prosent av de ansatte i barnehagene skal være utdannet førskolelærere, og i grunnskolen vil vi ha innført en lærertetthetsnorm. sier hun.

– Hvordan ser du på den kommende valgkampen, og hvordan vurderer du medias rolle i denne?

– Norsk presse har en svært viktig rolle. Den skal være kritisk og pågående. Dette kan av og til være ubehagelig for oss politikere, noe alle har opplevd. Men det må man tåle. Jeg synes vi har en ryddig presse i Norge.

– Hva mener du om at norsk presse stadig blir presset for ressurser og medarbeidere, mens informasjonsbransjen bare vokser og vokser?

– Utviklingen er utfordrende for norsk presse. Mediemangfoldsutvalget tar opp mye av denne problemstillingen. Vi har sikret pressestøtten, men utfordringene kan ikke bare løses med penger. Her må media blant annet se på nye betalingsmodeller.

– Men det er ikke enkelt når annonseinntekter i milliardklassen slukes av Facebook og Google, som attpåtil slipper å betale skatt?

– Vi ønsker å skattlegge Facebook og Google. Men dette er ikke noe Norge kan klare alene, her må det internasjonalt samarbeid og regelverk til. Når det gjelder NRK, har vi ikke tatt stilling til hvordan det skal finansieres. Ulike modeller er under debatt, vi vil ha et fortsatt sterkt og reklamefritt NRK.

– Til slutt, hvordan tror du stemningen i Ap er etter valget den 11. september?

– Da står jubelen i taket. Jonas Gahr Støre blir Norges nye statsminister.