Der ingen kunne tru at nokon kunne kjøre bil. Det er på Åndal i Fræna. Romsdals Budstikkes utsendte kunne bare slippe rattet i over 400 meter søndag. Bilen gikk rett fram som på skinner i et spor som er mellom 10 og 15 centimeter djupt. Det ser ut som om vegen har fått fullstendig i oppløsning flere steder. Bygdefolket er oppgitt og frustrert. En hel delegasjon samlet seg til en «spontanaksjon» søndag, for å få satt vegen på kartet i kommunehuset i Elnesvågen. Nok er tydeligvis nok nå.

– I forrige uke kjørte jeg meg fast med min Volvo stasjonsvogn. Etter mye om og men klarte jeg å komme meg løs, etter å ha satt bilen i revers. Jeg er ikke den eneste som har satt meg fast. Denne vegen ser ikke ut til å være beregnet for biltrafikk lenger, sier Astrid Kolberg.

Også tungtrafikk

Det er rundt 25 husstander som er helt avhengig av den 2,2 kilometer lange Åndalsvegen. Her kjører også søppelbil og melkebil, utrolig nok. Det er vanskelig nok å kjøre alene på denne vegen, så tanken på møtende trafikk er ikke spesielt fristende.

– Det er faktisk så ille at folk vegrer seg for å kjøre på besøk. Men hvis du tror det er ille nå, så skulle du sett i forrige uke. Dette er en veg som symboliserer at kommunen har vært på Robek i mange år. Men nå betaler vi så mye eiendomsskatt at vi forlanger å få noe tilbake. Kravet fra bygdefolket er at noe blir gjort i løpet av året. Den store drømmen er asfalt, det hjelper definitivt ikke bare å tømme på noen lass grus nå og da, fastslår Ronny Hol.

Gjør så godt de kan

Bygdefolk vi snakket med understreker at kommunens vegvedlikeholdere gjør så godt de kan for å holde vegen kjørbar. Problemet er at det ikke er bevilget penger til å fikse vegen fra grunnen av.

– Vegen flyter. Det kommer opp jord en rekke steder. Sålen mangler. Det er helt nytt grunnarbeid som må til, før vegen må asfalteres. Da får vi den standarden som folk på Åndal trenger, sier Jan Olav Åndal.

Knut Arne Hestad understreker at bygdefolket har vært tålmodige i mange år, men at det nå er slutt på tålmodigheten. Han oppfordrer ordfører og politikere om å ta seg en tur. De rådes til å bruke grovt kjøretøy med firehjulstrekk.

– Vegen er så dårlig at isbilen ikke kjører her. Vi må gå helt ned til den store vegen for å kjøpe is, sier ni år gamle Jenny Hol til Romsdals Budstikke.

Finner seg ikke i det

Folket på Åndal aksepterer ikke lenger at de skal ha dårligere veg enn andre beboere i Fræna. De forventer at politikerne tar grep og får Åndalsvegen opp på prioriteringslista så fort som mulig.

– Jeg skjønner frustrasjonen veldig godt. Den vegen er absolutt ikke bra, og vi har dessverre flere slike veger i kommunen. Driftsutvalget har behandlet saka og har satt opp ei prioriteringsliste, sier ordfører Tove Henøen.

Prioriteringene er gjort på bakgrunn av vegens tilstand, trafikkmengde og vedlikeholds- behov. Nummer en er vegen ned til Fræna sjukeheim og Elnesvågen småbåthavn. 500 meter skal asfalteres. Nummer to er Venås-Skarset. Svært dårlig grusveg, mye vedlikehold. Behov cirka 2,5 km. Deretter kommer Askvågen, dårlig veg med mye vedlikehold. Behov cirka to km. Nummer fire er Ytre Harøy, behov 400 meter. På femteplass kommer Åndalsvegen. – Jeg kommer derfor til å jobbe ut fra at dette skal gjennomføres i løpet av 2017, sier Tove Henøen.

Mange som skal på besøk til Åndal foretrekker å sette igjen bilen og heller ta beina fatt. Foto: Eirik Heen
Traktor og firehjuling er definitivt best egnet på Åndalsvegen i tidsrommet februar til mai. Vegen blir forferdelig hver gang det er teleløsning eller mye regn. Foto: Eirik Heen