Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, var gjest under fylkesårsmøtet til Møre og Romsdal Arbeiderparti lørdag. Hun tror på tre fra Ap på Mørebenken til høsten – målet er regjeringsmakt sammen med SV, Sp og gjerne KrF.

Utrygge jobber

I sin tale til fylkesårsmøte tok hun et oppgjør med utviklingen mot stadig flere midlertidige ansettelser, og mener dette bare skaper mer utrygghet for folk.

– Midlertidige ansettelser gir ikke flere jobber, men flere utrygge jobber. De få nye jobbene som er blitt skapt under dagens regjering, kommer i offentlig sektor. Det er nå en dramatisk høg ledighet blant unge i Norge.

Ros til lokalt næringsliv

Hun roste samtidig næringslivet i Møre og Romsdal, som hun mener er framtidsrettet.

Men Møre og Romsdal få veldig lite av tiltakspakken for Vestlandet på fem milliarder.

Aktiv næringspolitikk

Arbeiderpartiet vil nå satse på næringer der vekstpotensialet er stort, i motsetning til det hun kalte Høyres passive og næringsnøytrale næringspolitikk.

– Fiske, havbruk, energi, olje, verkstedindustri og bergverk er næringer Arbeiderpartiet vil satse på gjennom en aktiv næringspolitikk, der forskning og kompetanse vil stå sentralt. Kompetanse fra oljeindustrien kan også overføres til andre næringer, understreket Tajik.

Samtidig innrømmet hun at oljeutvinning i nord er en komplisert sak for Arbeiderpartiet. Målet er å få til et kompromiss, understreket hun. Det er også dette fylkesårsmøtet har lagt opp til gjennom en resolusjon som skal opp søndag.

Tidlig innsats

Hadia Tajik kom også inn på de myke verdier i talen sin. Kampen for felles offentlig skole skal stå sterkt. Ap vil sette inn ressurser til de som trenger det allerede i småskolen.

– Når 15.000 elever, eller hver fjerde elev i videregående, ikke fullfører skolegangen, kan vi ofte finne grunnen allerede i 2. og 3. klasse i grunnskolen. Dette må vi gjøre noe med, hjelpen må settes inn tidlig, sa Hadia Tajik.

Innvandring og kommunereform

I debatten etter talen kom det fram en rekke forslag. Ivar Østrem mener Norge er altfor streng i innvandringspolitikken, og foreslo at Norge skal ta mot 10.000 nye flyktninger i 2017 og 2018. Vilkårene for mindreårige asylsøkere ble også tatt opp.

Høyres kommunereform blir imidlertid ikke mislikt av alle i Ap.

– Slå sammen kommuner. Vi kan ikke sitte i baksetet slik vi gjør nå, sa Magne Grimstad jr.