Heimevernets sikring av gassanlegget Ormen Lange på Nyhamna i Aukra kan komme til å bli så svekket at det i praksis ikke fungerer som fullgod sikring. Det kan bli resultatet dersom Heimevernet må redusere mannskapsstyrken i Molde-Aukra-området med over 200 mann.

Orientert om færre mannskaper

– Jeg kan bekrefte at vi er informert om at HV-styrken kan bli redusert. Det er snakk om rundt 8000 mann på landsbasis. Sjøheimevernet skal legges ned. Ett av alternativene som vurderes, er å slå sammen heimevernsområdet for Nyhamna med HV-området Molde, sier Terje Mahle til Romsdals Budstikke.

Terje Mahle er områdesjef for heimevernsområdet Nyhamna og Ormen Lange. En av de viktigste oppgavene dette HV-området har, er sikring av gassanlegget på Nyhamna i Aukra.

– Hva blir konsekvensen dersom HV-området Nyhamna legges ned og slås sammen med heimevernsområdet i Molde?

– Nedtrekket av mannskapsstyrken innebærer at Ormen Lange-anlegget ikke lenger blir et prioritert objekt å sikre. Når Forsvaret har valgt å legge ned Sjøheimevernet, vil man ikke ha noen sikring av Nyhamna-anlegget fra sjøsida, sier Terje Mahle.

Avgjøres om to måneder

Etter det Romsdals Budstikke forstår, skal forslagene til hvordan heimevernsstyrken skal kuttes, behandles av Heimevernets sentrale stab i mai i år.

Nedtrekket av mannskaper i Heimevernet skal skje i løpet av inneværende år.

Hvor mange mann som er oppsatt for å sikre gassanlegget på Nyhamna, er st sikkerhetsspørsmål Forsvaret ikke ønsker å gå ut med detaljene rundt.

Ekstremvær og terror

Tidligere har gassanlegget på Nyhamna blitt vurdert til å være et objekt av nasjonal interesse å sikre. Hvordan sentrale myndigheter vurderer Nyhamna-anlegget i framtida, er uviss. Når det snakkes om sikring av Nyhamna-anlegget, er det både tenkt på sikring for å forhindre mulige terroranslag.

Terje Mahle er områdeleder for Heimevernets styrke på Nyhamna. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen