Torsdag i forrige uke var jeg på reise i Sandøy kommune. Sammen med journalist Agnar Gjendem var jeg invitert til kommunestyret for å orientere om avisa. Dekningsområdet til Romsdals Budstikke er stort. Det strekker seg fra Verma øverst i Romsdalen og helt ut til Ona. Som redaktør er jeg opptatt av at avisa skal binde folk i regionen sammen. Slik har det vært gjennom flere tiår. Reiseavstandene er store. For å rekke kommunestyremøtet som startet klokka 17, reiste vi fra Molde i 12-tida. Skulle vi dekt hele møtet, ville vi vært heime ved midnatt.

En ferjereise ut til øyene anbefales på det varmeste. Det var en stille torsdag. Den siste etappen fra Småge og ut til Harøya gir en egen ro. Fra salongen på MF Kvaløy har du perfekt utsikt. Kaffe og svele serveres etter sjølbetjeningsprinsippet. I tillegg kan du være helt sikker på at det finns minst en lokalkjent medpassasjerer som kan fortelle gode historier om holmene, oppdrettsanlegget, sjøfuglen eller landemerkene. Jeg har ikke vokst opp ved kysten. I barndommen var det turene opp på det åpne fjellet som ga perspektiv, ro og frihet. Den samme følelsen fikk jeg da jeg satt på ferja.

Romsdals Budstikke har vel 140 abonnenter i Sandøy kommune. Kommunen orienterer seg nå mot Ålesund. Nordøyvegen vil forsterke dette båndet. Vegen vil også utvikle næringslivet. Samtidig vil jeg hevde at båndene til Romsdal er sterke. Fordelen ved at vi hadde god tid var at vi kunne ta en rundtur på øya før møtet begynte. Flere tiår som øyreporter gir mye lokalkunnskap. På turen fortalte Agnar gode historier nesten like tett som husklyngene på øya. I Romsdals Budstikke er vi over 40 ansatte. Svært mange av dem har familiære bånd til øyene.

I min redaktørtid har jeg vært flere turer ut til øyene i Sandøy kommune. Jeg synes øykulturen er spennende. Rederiet Rostein og industribedriften I P Huse står som fyrtårn. De omsetter for hundrevis av millioner, og har skapt enorme verdier. Samtidig er primærnæringene, og spesielt fiskeri en viktig del av næringsstrukturen. Forholdene er så krevende at det fordrer egne løsninger. Slik har mange gode oppfinnelser kommet til. Det har resultert i et næringsliv som er nøysomt og kreativt på en gang.

Under kommunestyremøtet ble jeg utfordret på hva vi tenker om Sandøy kommune framover. Kommunereformen vil med stor sannsynlighet gjøre Sandøy til en del av Stor-Ålesund. Det vil nok gjøre noe med vår dekning av politikken på øyene. Samtidig vil utvikling av Harøya, Sandøya, Orten og Ona fortsatt være interessant for oss. De sterke båndene er der. Bedrifter og folk med mye felles historie. Og en storslått natur som setter spor i deg.

God helg!