1. Gratulerer med 120-årsjubileet til Endre Røsok Eurosko. Hvordan oppleves det?

– Jeg blir jo litt stolt over at vi har greid å holde det gående alle disse åra. Det har selvsagt vært en del opp og ned, men stort sett har det gått greit. Nå har vi hatt en travel tid med å pusse opp butikken. Jeg må si den framstår fresh og moderne til å være så gammel. Det gir ny giv å markere 120 år i en nyoppussa butikk.

2. Hva kan du fortelle om historien til butikken?

– Butikken ble etablert i 1897 av Ole Hoshovde. Til å begynne med drev butikken bare med import og salg av huder og skinn, skoene kom etterhvert. Min farfar, Endre Røsok, begynte å jobbe der som 15-16-åring. Ole Hoshovde og kona var barnløse og farfar kjøpte butikken og endret navnet til Endre Sko AS i 1934. Da hadde butikken ligget i Myrabakken siden 1922. Hvor den lå før den tid vet jeg ikke. 25. april 1940 ble butikken bombet. Farfar satt på Grini i tre år under krigen. Da var det min farmor, Astrid, som drev butikken. Etter bombingen holdt butikken til i brakker, før den ble tildelt de nåværende lokalene i Storgata. Min far, Kjell Røsok, overtok i 1971. På begynnelsen av 80-tallet ble Eurosko-kjeden dannet, og Endre Sko AS ble medlem der. Da pappa døde i 1993 tok jeg over. Da hadde jeg allerede drevet Rosetti på Roseby siden 1987.

3. Når begynte du å jobbe i butikken?

– Jeg var vel 14 år da jeg starta som ekstrahjelp. Noe av det første jeg gjorde var å pakke inn tøfler til julegaver. Etter videregående og et utvekslingsår jobbet jeg på Endre Røsok AS et halvt år før jeg åpnet min egen butikk på Roseby. Denne eier jeg fortsatt. Det var pappa som hadde sett for seg at jeg skulle drive butikk. Så gjorde jeg et forsøk.

4. Du startet egen butikk på Roseby som 20-åring?

– Det var skremmende, men jeg hadde god støtte i pappa. Vi reiste sammen på messer og jeg fikk gode råd. Samtidig var jeg en sta 20-åring som visste hvordan jeg ville ha det. Det ble en bratt læringskurve!

5. Lå det i kortene at du skulle overta Endre Røsok AS?

– Året før pappa døde hadde jeg startet opp ny butikk på Futura. Men Endre Røsok var jo «mora» til alt. Det var sånn det måtte være. Vi var vel en 5-6 ansatte på den tida, det samme er vi i dag. Vi har hatt mange ombygginger gjennom åras løp. På ett tidspunkt hadde vi butikk i tre etasjer, med stor barneavdeling i kjelleren. Nå er alt på én flate.

6. Noen butikker i Storgata «kommer og går», men dere består?

– Ja, vi har et godt fotfeste, jeg kan ikke si noe annet, selv om det ikke var noe gullår i fjor. Vi merker konkurransen fra nettbutikkene, så nå har Eurosko-kjeden opprettet «Click and collect», der kundene kan klikke seg inn og legge av sko på de lokale butikkene.

7. Hva slags sko liker du? Og hvilke sko har du mislikt gjennom åra?

– Jeg er glad i den sporty moten som gjør seg gjeldende nå. Småspisse sko med tjukk såle som er gode å gå i. Jeg var ikke så glad i den ekstreme platåmoten.

8. Hvordan har skomoten endra seg?

– Nå er det mer av alt. Da jeg var ung var det sånn at om det var boots som var moten, gikk man bare i det. Var det seilersko som gjaldt, bodde man i seilersko. I dag er utvalget større, og man har ulike sko til ulike anledninger.

9. Hvordan skal dere utvikle dere framover?

– Vi må være best i klassen på modellutvalg og service. Dette er nøkkelord. Vi må kunne tilby kunden et bredt utvalg, og noe for en hver smak. Sprek barneavdeling er viktig, så vi får kunder fra tidlig alder.

10. Du eier fem skobutikker. Er det travle dager? Hvordan kopler du av?

– Det har vært travelt nå og i tidligere perioder. Det blir en del reising i forbindelse med messer og innkjøp, men i lange perioder har jeg også normale arbeidsdager. Jeg har flinke medarbeidere. Når jeg skal kople av tar jeg med hunden og går på fjellet. Moldeheia er helt herlig.