Når Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal sender 13 representanter til landsmøtet i partiet i Oslo i dagene 20. til 23. april, er ingen av de mest profilerte Ap-ordførerne med på lista. Verken ordføreren i Kristiansund, ordføreren i Ålesund, varaordføreren i Molde eller ordføreren i den nest største Ap-kommunen i fylket, Sunndal, er foreslått til delegasjonen som skal representere Møre og Romsdal.

– Er det bevisst at ordførerne ikke får representere fylket på partiets landsmøte?

– Nei. Både lokallaget i Ålesund og lokallaget i Kristiansund fikk ønsket sitt oppfylt. Ålesund hadde foreslått Anne Kristin Bryne, Kristiansund ønsket Arne Grødal. Det er ikke sant at Eva Vinje Aurdal fra Ålesund ble vraket, slik vi har lest i media. Ålesund fremmet ikke forslag på ordfører Vinje Aurdal, sier fylkessekretær Egil T. Ekhaugen til Romsdals Budstikke.

Etter det Romsdals Budstikke får opplyst er de største lokallagene i Ap disse: Kristiansund 238 medlemmer, Sunndal 204 medlemmer, Ålesund 202 medlemmer og Molde 165 medlemmer.

Stortingskandidatene først

Fylkesleder Per Vidar Kjølmoen forklarer sammensetningen av delegasjonen til landsmøtet slik:

– Når det er stortingsvalg prioriterer vi stortingskandidatene. Så skal LO og AUF ha hver sin kandidat. Og fylkesordføreren er naturlig å sende. Når vi har 36 kommuner og 13 plasser blir det en krevende avveining hvem som skal representere Møre og Romsdal.

De fem første navnene på Aps stortingsvalgliste deltar på landsmøtet. Else-May Botten er sjølskrevet ettersom hun er medlem av sentralstyret. I delegasjonen fra Møre og Romsdal er foreslått Fredric Bjørdal, Tove-Lise Torve, Anne Kristin Bryde og Roger Osen.

Jon Aasen et førstevalg?

Fylkesordfører Jon Aasens navn skal, etter det Romsdals Budstikke kjenner til, ikke vært med i de første diskusjonene om plass til landsmøtet.

– Var Jon Aasen tiltenkt delegatplass helt fra starten av?

– Jon Aasen var med helt fra det første dokumentet som ble sendt fra arbeidsutvalget til styret. Interne prosesser i fylkesstyret kan jeg ikke kommentere, sier fylkessekretær Ekhaugen.

Da nominasjonsnemnda skulle foreslå kandidater til nytt fylkesstyre, endte det med at to kandidater fra Sunnmøre ble foreslått, på bekostning av to kandidater fra Nordmøre. Nestleder i fylkesstyret, Berit Tønnesen fra Kristiansund, er ikke foreslått gjenvalgt.

– Ble Nordmøre utsatt for et kupp, fylkesleder Kjølmoen?

– Som fylkesleder kan jeg ikke mene noe om valgkomiteens arbeid.

– Er det et splittet Arbeiderparti som møtes til fylkestinget i helga?

– Jeg liker ikke ordet splittet. Men det er en krevende tid for partiorganisasjonen med fogderikamper. Jeg synes kanskje det tegner til et mer spennende fylkesårsmøte i år enn tidligere, sier Egil T. Ekhaugen.

– Enige om det meste

Fylkesleder Kjølmoen er enig med fylkessekretæren.

– Å søke posisjoner er en del av et partis indre liv. I de aller fleste sakene vi skal debattere på fylkesårsmøtet, har jeg inntrykk av at vi er et samlet parti. Rundt 70 saker skal behandles, og hovedretningen vår ligger fast, mens noen saker blir det debatt om, sier Kjølmoen.

Kjølmoen har vært fylkesleder i Ap i fire år.

– Er du trygg på din egen posisjon som fylkesleder for Ap?

– Når man stiller til valg, kan man aldri være helt trygg. Jeg har stilt meg til disposisjon for partiet, og en enstemmig valgkomité står bak meg. Men det er delegatene som bestemmer. Ellers har jeg forventninger til at vi får et konstruktivt og godt fylkesårsmøte, sier Per Vidar Kjølmoen.

– Vi kunne fylt delegasjonen til landsmøtet med ordførere, men Arbeiderpartiet legger vekt på at hele partiorganisasjonen skal være representert, sier fylkessekretær Egil T. Ekhaugen. Foto: Richard Nergaard
Fylkesordfører Jon Aasen blir med i Ap-delegasjonen til landsmøtet. Var han aktuell helt fra starten av? Foto: Richard Nergaard