Det er lønns- og arbeidsvilkårene til sjøfolk i norske farvann som er temaet. Aukra kommune føyer seg inn i rekken av kystkommuner som har behandlet problemstillingen i kommunestyret.

Tirsdag kveld gjorde de enstemmig vedtak, der de ber regjeringa utrede muligheten for å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår for ansatte på skip i norske farvann. Per i dag er det ikke mulig å stille krav om dette.

Langvarig kamp

Temaet har vært diskutert i flere år, og i fjor vinter og vår begynte sjømannsorganisasjonene for alvor å mobilisere i kystkommunene. Flere titalls kommunestyrer gjorde vedtak der de ba regjeringa utrede problemstillinga.

– Toget er ikke gått

– Det er stor skuffelse blant sjøfolkene og rundt om i kommunene langs kysten etter flertallets nei til utredning i desember, men toget er ikke gått. Det er meningsløst å si nei til en slik utredning. Det er viktig å få fakta på bordet, spesielt i ei så stor og viktig sak som denne, sier Aukra-ordføreren.

– Vi vil oppfordre regjeringa til å se på dette på nytt. Vi engasjerer oss stort hvis arbeidsplasser står i fare på land, og det gjør vi nå også for sjøfolkene våre.

Kan ramme mange

I Aukra kommune var i det i fjor bosatt 119 sjøfolk, informerer Riksfjord. Mange av disse kan stå i fare for å miste jobben og bli erstattet av billigere utenlandsk arbeidskraft.

– Det er veldig mange sjøfolk som kan bli rammet av dette, sier Riksfjord, og viser til at rundt 110.000 personer jobber i maritim næring i Norge i dag, hvorav 30.000 er norske sjøfolk.

– En viktig sak

Lønns- og arbeidsvilkårene til sjøfolk i internasjonale farvann avgjøres alt etter hvor skipene er registrert. Det samme gjelder i norske farvann – og det er dette kampen handler om. Flere land har nemlig egne regler for skipene som kun opererer i egne farvann.

– Det er forskjell på internasjonal shipping og shipping som er på norsk kontinentalsokkel over lang tid, sier Stian Grøthe, politikkdirektør i Sjømannsforbundet til Fri Fagbevegelse. Han får støtte fra Ap-leder Jonas Gahr Støre:

– Det gjelder norske lønns- og arbeidsvilkår for andre som jobber på norsk sokkel, om bord i rigger og andre deler av offshorenæringen, men ikke for sjøfolkene. Det vil vi ha belyst, sier han.

– Dette vil være en viktig sak for hele Kyst-Norge. Det vil nok komme flere vedtak om dette i andre kommuner langs kysten i fylket, sier Bernhard Riksfjord.