MOLDE: Det haglet, snødde og blåste kraftig da Tranebæret friluftsbarnehage inviterte til lunsjgryterett rundt bålet ved gapahuken onsdag.

– Værmeldingen for Molde var trolig den verste i hele vinteren, så jeg fant fram ekspedisjonsutstyret kvelden før. Det var ingen antydning til at noe skulle avlyses eller utsettes, det er tydelig at Tranebæret friluftsbarnehage ikke lar seg stoppe av vær og vind. Her lærer de seg å bli hardhauser og de lærer seg å bli glad i å være ute. Det anser jeg som svært viktig lærdom som vil gi mye glede seinere i livet, sier Stein P. Aasheim.

Holdt foredrag for barna

Han fortalte historier og viste bilder og film fra flere av sine ekspedisjoner før hele gjengen la ut på tur i barnehagens nabolag. Der det var «arktiske» forhold for anledningen.

Daglig leder i barnehagen, Siri-Ann Storhaug, forteller at de største barna i vinter har hatt sitt eget «Oppdrag Moldemarka», inspirert av «Oppdrag Nansen» på NRK. Barna har på alle måter forberedt seg på alle de utfordringer de kan møte ute i naturen under en ekspedisjon. Eksamen blir i neste uke, når de skal overnatte under åpen himmel i Moldemarka.

Har lært mye

– De har lært svært mye om friluftsliv etter nyttår. Hvordan kler man seg på ekspedisjon? Hvordan passe på klærne og tingene? Hvordan holde varmen og holde seg tørr? Hva slags mat har man med seg? De har øvd og øvd, og det har vært mye trening. Men på grunn av lite snø har de dratt på stokker i stedet for pulk, ler Siri-Ann Storhaug.

Barna har også laget sitt eget ekspedisjonsflagg, som de heiser straks de er framme på et turmål. Det har blitt mange turmål for Tranebæret-barna, derfor kom også Marte Melbø fra friluftsrådet og folkehelsekoordinator Ingvild Grytli på besøk onsdag. Tranebæret barnehage har vært Stikk ut!-ambassadører helt fra oppstarten. Og barna fikk sine velfortjente krus for mange og lange turer.

– Det jeg liker best med disse turene er å spise mat fra en kokende gryte rundt bålet, fastslår Henrik Stølen (5).

Søsknene Sjur (5) og Idun (3) Holo Leikarnes fikk Stikk ut-krus. Siri-Ann Storhaug er leder i barnehagen og Patrick Gule er ansatt. Foto: Eirik Heen
Folkehelsekoordinator Ingvild Grytli var med på ekspedisjonen og fryder seg over barnas friluftsiver. Foto: Eirik Heen