FRÆNA: Etter mye om og men er det nå ingen veg tilbake. Det skaper jubel på Sylte skole. Og på Malme skole, som begynner å bli ganske så falleferdig. Fræna kommune bygger helt ny Sylte skole, dit også elevene fra dagens Malme skole skal flytte inn straks prosjektet er ferdig.

Godt mottatt

Onsdag var dagen for det første møtet i referansegruppa for utbygging av Sylte skole. Dette ønsket FAU på Sylte og Malme å markere med boller og saft til borna på SFO. Tiltaket ble godt mottatt, for å si det forsiktig.

– Vi gleder oss stort til at utbyggingen kommer i gang, slik at vi endelig kan få et moderne skolebygg som er bra for barna våre, sier Aina Gjetøy, representant fra FAU.

Bollene vakte stor begeistring hos barna på SFO, og mange lurte på når entrenøren skal begynne å bygge ut skolen.

– Skal de begynne å bygge på fredag? spurte Lydia i andre klasse.

Byggestart til høsten?

Rektor Emil Aas svarte at det neppe går så fort i svingene, men at skoleledelsen håper og tror på byggestart til høsten. Rektor håper at skolen står ferdig til Lydia og de andre på andretrinnet skal starte i fjerde. Altså om to og et halvt år.

De største barna på Sylte skole, barna på tredje- og fjerdetrinnet, håper at nyskolen står ferdig før, slik at dei slipper å bytte til Malme skole når de begynner på femtetrinnet.

Utbygginga av Sylte skole har vært et hett tema i mange år. I dag er Sylte og Malme organisert i to bygg, der småskolen er på Sylte og de eldste elevene holder til på Malme skole. Den skulle vært nedlagt for flere år siden, men politikerne har ikke hatt økonomi til å iverksette det de tidligere har vedtatt.

I desember 2015 ble det bevilget 50 millioner kroner i budsjettet til utbygging av Sylte skule. I fjor høst ble det plutselig usikkerhet, men kommunestyret landet til slutt på at det opprinnelige vedtaket skulle følges. I forkant av møtet hadde hele Sylte- og Malme-kretsen engasjert seg med alt fra avisinnlegg til folkemøte. FAU er glad for at fleirtalet i kommunestyret ønskjer å bevare skulane i bygdene. FAU på Sylte er svært glad for at det fortsatt satses på bygdeskoler i Fræna.