ÅNDALSNES:  – Vi kan aldri være sikker på hvor mange elever som vil gå ved den enkelte skole. Men etter at Innfjorden fikk friskole, har vi politikere gitt fra oss skolepolitikken, sier SV-politiker Per Arne Skomsø.

Hvor mange elever kommer fra Vågstranda kommer til å gå på friskolen på Vikebukt? Hvor mange elever vil velge Måndalen skole?  Hvilke skoler får færre elever? Hvilke skoler får flere elever?

– I og med at vi i Rama har fritt skolevalg, kan foreldrene i prinsippet velge hvilken skole eleven vil gå på.  Vi kan altså aldri være helt sikker på elevtallet ved den enkelte skole. Vi ser dette spesielt på sørsida i Rauma.  Etter at Innfjorden fikk friskole, og nå elever fra Vågstranda  som vil søke seg til Vike friskole eller Innfjorden friskole, vet vi ikke hvor mange elever som vil gå i den offentlige skolen. Der har vi gitt fra oss skolepolitikken, sier Per Arne Skomsø.

Kommunestyret i Rauma var invitert til å realitetsbehandle saka om videre drift av Vågstranda skole under møtet tirsdag 14. mars. Men interpellasjonene ble ikke tatt inn til realitetsbehandling etter at 10 av kommunestyrets 27 medlemmer sa nei.

– I fjor hadde jeg et håp om at kommunestyret ville samle seg om en skolestruktur som kunne ligge fast: ei barne- og ungdomsskole i Måndalen, ei barne- og ungdomsskole på Åfarnes, ei ungdomsskole på Åndalsnes og ei barneskole i Isfjorden og på Åndalsnes. Da ville det offentlige skoletilbudet vært sterkt. Nå ser vi at elever søker seg til friskolene i Innfjorden og på Vikebukt.  Og Måndalen søker om å få etablere friskole. Vi har ingen politisk styring lenger over skoletilbudet i Rauma, sier Per Arne Skomsø.

Skomsø hørte med til dem som ville drive Vågstranda skole videre i to-tre år til, fram til Måndalen skole står ferdig oppusset.  Skomsø mente det ville samle foreldrene om å velge Måndalen skole som framtidig barne- og ungdomsskole på sørsida i Rauma.