ÅLESUND: Hva slags tilbud skal Helse Møre og Romsdal ha til akutt sjuke barn? I dag er dette uvisst, men direktør Espen Remme har oppnevnt ei arbeidsgruppe som både skal evaluere hvordan dagens tilbud fungerer, og komme med forslag til hvordan det framtidige tilbudet til barn skal være. Det kalles pediatritilbudet.

Avgjørelse i juni?

Det knyttes særlig stor interesse til hva slags sjukehustilbud for barn det skal være i Nordmøre og Romsdal. Det nye sjukehuset på Hjelset skal ha tilbud til barn, men hva slags tilbud det vil være, blir opp til styret i Helse Møre og Romsdal å avgjøre. Trolig fattes avgjørelsen på styremøtet i juni.

I dag er det barneavdeling ved Kristiansund sjukehus og ved Ålesund sykehus. Etter hendelsen der 10 måneder gamle Sebastian døde ved Kristiansund sykehus i februar 2015, har barnetilbudet vært et hett tema. Helseforetaket har snudd om på en modell som ble innført før  Sebastian døde; barneavdeling åpen bare fem dager i uka, og stengt i helgene.

– Det er greit å parkere femdøgnsmodellen. Den er uaktuell, sa klinikksjef Erdal i styremøtet.

Skal lage plan

Helse Møre og Romsdal skal lage en utviklingsplan for alle deler av sjukehustilbudet i løpet av dette året. Første etappe er å lage en plan for barnetilbudet.

– Vi snakker om det akutte barnetilbudet. Når det framtidige tilbudet skal fastlegges, vil avstand, tilgjengelighet og behov være viktig, sier adm. direktør Remme.

Stengt i feriene

I styremøtet i helseforetaket onsdag redegjorde klinikksjef Henrik Erdal for arbeidet som skal gjøres.

– Dagens modell har vært i drift siden Sebastian-saken. Den er åpen hele tiden, bortsett fra stenging i sommerferien og i påska. Kommer det et sjukt barn inn i avdelingen, løser vi problemet.

Veldig få barn har blitt flyttet fra Kristiansund til St. Olavs Hospital og Ålesund i denne perioden. Fagutviklingen går i retning mer dagbehandling og poliklinikk-behandling.

Vi vurderer det som et godt og forsvarlig tilbud.

Målet er å bli ferdig med evalueringen og rapporten med vurdering av ulike modeller innen 22. mai, slik at styret kan behandle den på møtet i juni, sier Erdal.

Press fra media

Styreleder Stein Kinserdal mener det er viktig å få konkludert rundt barnetilbudet før sommerferien. Han ønsker ikke at barneavdelingene skal være en kampsak for politikerne i stortingsvalgkampen.

- Det er press i media og politisk om å få gjort evalueringen av dagens barnetilbud. Men det vil være synd om vårt pediatritilbud skal bli en politisk valgkampsak, sa styreleder Kinserdal og ønsker saka avgjort på møtet i juni.