RAUMA: Noen avstemming om Vågfstranda skole skal drives videre i to-tre år til, fram til Mådalen skole er ferdig renovert, ble det aldri i Rauma kommunestyre tirsdag. Når minst 1/3 av kommunestyrets medlemmer sier nei til å realitetsbehandle saka, blir den ikke tatt opp til behandling. Den retten benyttet 10 av de 27 kommunepolitikerne seg av.

Foreldrene må svare

– Dette var en interpellasjon. Vi som sa nei til å realitetsbehandle saka, forholder oss til vedtaket kommunestyret med solid flertall fattet i desember. Da ble Vågstranda skole vedtatt nedlagt, sier ordfører Lars Olav Hustad til Romsdals Budstikke.

– Skaper dette vedtaket ro på Vågstranda?

– En hver politiker må stå for det man mener er best for helheten. For meg ble dette vanskelig, for skal man drive Vågstranda skole tre år til, må det finnes 9,2 millioner kroner. Dette er penger jeg mener ikke er rettferdig å ta fra de sjukeste og svakeste i kommunen, sier ordfører Hustad.

Elevene spredd

Kommunestyret hadde to interpellasjoner å ta stilling til. Den ene fra Sps Magnhild Vik innebar ønske onm at Vågstranda skole skal bestå. Men Senterpartiet støttet til slutt Arbeiderpartiets interpellasjon, der hensikten var å drive Vågstranda skole videre fram til skolen i Måndalen står ferdig renovert og ombygd. Det kan ta to til tre år.

Motvillig

– Vi går motvillig med på at skolen legges ned om to-tre år, sa Magnhild Vik.

Per Vidar Kjølmoen (Ap) sier til Romsdals Budstikke at han hadde håpet kommunestyret ville åpne opp for å behandle Vågstranda skole-saka nå.

– Jeg er fryktelig lei meg for at det ikke gikk. Mindretallet benyttet det de har anledning til ifølge regelverket, nemlig å ikke realitetsbehandle saka. Vi har skapt forventninger på Vågstranda om at det kunne være mulig å finne fram til en løsning bygda kunne godta. Men vi klarte det ikke. Jeg er redd vi har forspilt sjansen til å skape ro på Vågstranda, sier Kjølmoen.

– Hva er grunnen til at foreldre på Vågstranda sier OK til å la barna gå på Måndalen skole om to-tre år, men ikke fra høsten av?

– Det er et irrelevant spørsmål å stille til oss politikere. Det må foreldrene svare på. Vi som er politikere, må forholde oss til realitetene. Det er at mange foreldre har skt plass ved friskolene for barna sine, sier Kjølmoen.

Det formelle vedtaket om å legge ned Vågstranda skole skal tas 9. mai.

– Er 9. mai for seint?

– Vi så i kommunestyret at det er bredt flertall for å gi Vågstranda skole to-tre års levetid til. deretter blir det samling i Måndalen. Vi vet det er tre måneders oppsigelse for å ta bar ut av rivatskolene. Spørsmålet er om folk på Vågstranda orker mer fram og tilbake nå, sier Kjølmoen.

Vil ikke spekulere

Ordfører Lars Olav Hustad vil ikke spekulere i hva kommunestyret kommer til å vedta om Vågstranda skole 9. mai.

SVs Per Arne Skomsø er tydelig i sin oppfatning:

– I realiteten ble Vågstranda skole-saka avgjort i dag. I mai vil det være for seint, for skolene skal ansette folk og planlegge neste skoleår, sier Skomsø.

Reidar Brude, Marco Scarfi og Per Arne Skomsø i debatten om skjebnen til Vågstranda skole. Foto: Richard Nergaard