Familiepolitikk og kampen mot barnefattigdom blir en viktig sak når SV samles til landsmøte på Gardermoen til helga. Møre og Romsdal stiller med sju utsendinger.

En av disse er Yvonne Wold, som er 1.-kandidat til SV fra Møre og Romsdal til stortingsvalget til høsten. Hun er svært bekymret over at stadig flere barn vokser opp i fattige familier.

Den 28. februar publiserte Statistisk sentralbyrå en artikkel som bekrefter dette. Bare i løpet av de tre siste åra har det kommet til 6000 barn i denne gruppa.

Økende problem

Yvonne Wold mener det må settes inn flere tiltak. Bare i Møre og Romsdal er det nå 3700 barn i fattige familier. Det betyr at over sju prosent av barna som vokser opp her i fylket, bor i familier med vedvarende lavinntekt.

– Jeg mener vi må øke barnetrygda. Den har stått stille i 20 år, er nå dermed bare verdt en brøkdel av hva den var i 1997, sier Yvonne Wold.

– Bygg ned barrierer

Hun vil også øke innsatsen for bedre integrering. En stor andel av de fattige barna lever i innvandrerfamilier, der språkbarrierer ofte er et hinder for integrering og dermed muligheter for jobb med lønn å leve av.

Mange innvandrere har utdanning fra heimlandet som de sliter med å få godkjent i Norge.

Yvonne Wold mener at et viktig tiltak vil være å gjøre godkjenningsprosessen for utenlandsk utdanning enklere.

– Hvordan definerer du hvilke barn som kommer inn under begrepet fattig?

– Det er barn som bor i en familie med vedvarende lavinntekt over tre år.

– Hva er vedvarende lavinntekt?

– Det er inntektene til en husholdning der inntekt etter skatt er lavere enn 60 prosent av gjennomsnittlig medianinntekt i befolkningen.

– Hvordan er situasjonen i Møre og Romsdal sammenliknet med andre fylker?

– Utfordringene er størst i Oslo. Dette henger sammen med at det er her vi har flest innvandrere. Barn med innvandrerbakgrunn er sterkt overrepresentert i lavinntektsgruppene. I Møre og Romsdal er ikke problemet like stort, men det er økende også her. Derfor må det gjøres noe. Å vokse opp i fattigdom er som gift i et samfunn som vårt. Når 200 flere barn har vokst opp i fattige familier i Møre og Romsdal de to siste åra, er det 200 for mange.

Comeback?

SV har nå vært ute av Mørebenken i snart åtte år. Yvonne Wold håper å gjøre noe med dette, og ser det ikke som urealistisk.

– Vi øker på meningsmålingene. Mange deler synet vårt i saker som grønt skifte og kamp mot fattigdom og økte forskjeller i samfunnet, sier Yvonne Wold.

Mange barn blir hindret i å delta i sosiale aktiviteter på grunn av dårlig familieøkonomi. Foto: Kjell Langmyren