Klesbutikken Claire på Moldetorget gjennomgår for øyeblikket storstilt fornying, og er klar for nyåpning torsdag 16. mars. Butikksjef Julie Mordal (24) fra Molde er travelt opptatt med utpakking og prising av varer når vi treffer henne uka før ferdigstillelse. Det er halvannet år siden Mordal ble sjef i Claires Molde-butikk.

– Etter videregående tok jeg bachelor på Norges Dansehøyskole. Der danset jeg meg gjennom dagene fram til sommeren 2014 da jeg var ferdigutdannet danser og dansepedagog. Jeg flyttet hjem til Molde, egentlig kun for sommeren, men så fikk jeg fast jobb på Pretty Woman, butikken som lå der Claire ligger nå. Så ballet det på seg, sier Mordal.

– Tillitserklæring

Da Pretty Woman la ned og Claire overtok lokalene, fikk Mordal tilbud om butikksjefstilling. Som 22 åring var hun den gang den yngste butikksjefen i Claire.

– Jeg måtte tenke meg litt om, men kom fram til at det var en fin erfaring å ha med seg videre. Jeg har alltid elsket klær og mote, selv om det er dans som har vært min store lidenskap. Jeg så det som en stor tillitserklæring fra Anders Hust, grunnlegger, eier og direktør av Claire, som er et dansk motehus. Klart jeg vil bruke utdannelsen min på sikt, men per i dag kombinerer jeg det med jobben som butikksjef, og stepper av og til inn som vikarlærer på Molde kulturskole. Jeg har også undervist på Noise, hvor jeg fortsatt trener to ganger i uka. Om man skal jobbe som utøvende danser, må man til Oslo. Det er der jobbene er, sier Mordal.

Stigende omsetning

Claire har har to fast ansatte i tillegg til Mordal. Selve oppussinga er det Claire-konsernet som står for, etter initiativ fra Mordal.

– Vi har revet all innredning, lagt nytt gulv, åpnet opp mer mot gata og flyttet kassa. Det kommer til å framstå som en helt ny butikk. Grunnen til at Claire satser på oss er jo at vi kan vise til gode resultater. Omsetningen har vært stigende siden oppstarten, sier Julie.

– Er folk flinke til å støtte opp om lokal handel?

– Jeg tror kundene blir mer og mer bevisste på å handle lokalt. Vi har en del kunder fra distriktet rundt også. Jeg håper selvfølgelig at enda flere moldensere ser viktigheten av å bruke byen sin, og at de skjønner konsekvensene av kun å handle på nett. Det hadde vært kjedelig å bo i en by uten butikker, sier Mordal.

Bevissthet om etisk produksjon

Mordal forteller at Claire i 2012 var det første motehuset i Skandinavia som ble sertifisert med SA8000, en internasjonal etisk standard med krav til leverandørenes arbeidsforhold. Claire har jobbet med siden CSR (Corporate Social Responsibility) siden 1980. Ifølge Mordal blir kundene mer og mer opptatt av hva klærne er laget av, og hvor og hvordan de er produsert.

– Jeg er stolt over å jobbe i et firma som setter miljø, dyrevelferd og sosial ansvarlighet høyt. Jeg kan virkelig stå inne for det vi selger, sier hun.