Det er ikke bare i språkfagene det drives multikulturell utveksling på Molde videregående. Det gjøres på hele skolen – hele tida. Skolen har på få år gått fra å være en lokal skole med lokale elever til å bli multikulturell med elever fra alle deler av verden.

Da søkerlista ved siste opptak i juli var klar, gikk rektor Oddgeir Overå gjennom lista og talte hvor mange ulike språk søkerne hadde som morsmål.

Svaret forbløffet

– Det var 30 ulike. Alt fra islandsk og dansk til swahili og tigrinja, og en hel masse andre. Det er ganske utrolig. Jeg ble veldig overrasket, sier Overå. Nøyaktig hvor mange språk som snakkes på skolen nå, har ikke Overå oversikt over, men antar at det ikke er langt unna det han talte opp på søkerlistene. Han mener det viser hvilken voldsom endring skolen har vært gjennom de siste åra.

– Både vi og trolig mange av de andre videregående skolene, har gått fra å være skoler for lokale ungdommer til å bli en del av globaliseringen. Elevmarkedet er i likhet med arbeidsmarkedet blitt globalt, og det ser vi veldig tydelig ved vår skole. Det er voldsom endring fra da jeg sjøl var elev her ved skolen og man ble sett rart på om man snakket østlending. Nå hører jeg at det snakkes på alle mulige språk rundt meg i løpet av arbeidsdagen, og jeg synes det er helt fantastisk, sier Overå.

– At skolen er multikulturell er en veldig berikelse og gir alle elevene en kulturforståelse og en ballast som vil være svært viktig når de skal ut på et arbeidsmarked som er stadig mer internasjonalt.

Men norsk er undervisningsspråket, og Overå sier det opplagt gir noen utfordringer for de utenlandske elevene.

– Det er vel ikke tvil om at det er en utfordring at elever med annen språkbakgrunn må forholde seg til to målformer og en rekke lokale dialekter. Men samtidig er veldig mange av disse elevene utrolig ambisiøse og jobber knallhardt, sier Overå.

– Og hvor mange språk må rektor kunne?

– Jeg holder meg til norsk og engelskknoting, men har veldig mange dyktige kolleger rundt meg som behersker de fleste verdensomspennende språk. Også kinesisk.