To av tre nordmenn mener barn som har flyktet til Norge bidrar til et positivt mangfold. Mokhtar Alishek (12) kom til Norge i fjor. Han synes det var ganske lett å få nye venner.

Lørdag arrangerte Redd Barna kunstverksted i samarbeid med Møre og Romsdal kunstsenter. Anledningen var Redd Barna-kampanjen «På lag med alle barn», hvor frivillige og medlemmer engasjerer seg ekstra for barns rettigheter.

– «På lag med alle barn» setter søkelyset på barn som er på flukt. Barn som har kommet til Norge forteller at de ønsker å føle seg verdifulle, ha venner og være del av et lag. Vi ønsker at alle barn skal få kjenne på den følelsen. Det skal så lite til for oss å bidra til det, sier Ines Vujicic, regionkonsulent i Redd Barna region midt.

– Lett å få venner

På kunstsenteret malte barna vesker med påskriften «Jeg bærer litt av ansvaret for barna». De fikk også være med å male på et stort lerret. Brødretrioen Muestesm (10), Mokhtar (12) og Sulman (7) var tre av de frammøtte. Vi sneik oss bort for en prat.

– Hei, jeg kommer fra avisa.

– Hei, jeg kommer fra Eritrea, svarer Mokhtar kjapt, gliser, og kikker opp fra veska, som er i ferd med å bli svært så fargerik, med regnbue, trær, hus og sol.

Muestesm, Mokhtar og Sulman ble gjenforent med sin mor, Jima Hamid, i november. Hun flyktet fra Eritrea i 2014, via Sudan. Guttene måtte seinere ta samme reise til Sudan, og vente på familiegjenforening. Jima har tidligere fortalt til Budstikka at da barna og ektemannen kom til Norge i høst hadde hun ikke sett dem på henholdsvis to og tre år.

Mokhtar går i innføringsklassen på Sellanrå og forteller at det har vært greit å finne seg til rette.

– Det er bra å få venner, fordi da har man noen å leike sammen med. Jeg har noen venner fra Syria også. Jeg synes det var lett å få venner i klassen, sier tolvåringen.

Flyktet fra Bosnia

Redd Barna har gjort undersøkelser som viser at nordmenn har en grunnleggende positiv holdning til barn som har flyktet til Norge.

– To av tre mener disse barna bidrar til et rikere mangfold, sier Vujicic.

– Hvorfor inviterer dere barna til dette verkstedet?

– Barn som har flyktet til Norge forteller at enkle ting kan gjøre en stor forskjell for at de skal føle seg velkomne. Som at man sier hei, velkommen, spør om man vil være med i leiken. Dette kan små og store bidra til. Jeg kom sjøl som flyktning fra Bosnia. Det som gjorde at jeg følte meg velkommen og som en del av laget, var at nabojentene ringte på og spurte om jeg ville bli med ut og leike. Det skal ikke mer til, sier hun.

Barneverksted

Formidler Milosz Janicki ved kunstsenteret forteller at de har barneverksted i forbindelse med hver nye utstilling. Denne gangen har de gjort en vri på konseptet, for å tilpasse det til Redd Barna-kampanjen.

– Oppgaven ungene har fått i dag er å male sine egne historier om hva det betyr å være på lag med andre barn. Jeg ser at mange av barna maler abstrakt, mens andre maler regnbuer og barn, sier Janicki.

Lov mot krig

Sebastian Kosberg Bredin (8) synes prosjektet er artig.

– Når jeg blir stor vil jeg kanskje bli statsminister. Da skal jeg lage en lov om at alle voksne og barn som bor der det er krig skal få komme til land der det ikke er krig, sier Sebastian Kosberg Bredin.

– Da skal jeg stemme på deg, sier Ines Vujicic.

«På lag med alle barn» har temamøter, utstillinger og filmvisninger i hele landet kommende uke. Det er ikke planlagt flere arrangement i Molde.

– Vennskap er viktig: Brødrene Muestesm (10), Mokhtar (12) og Sulman Alishek (7) mener det er gøy å ha venner. De kom til Molde for fire måneder siden. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Statsministerplaner: Sebastian (8, nærmest) vil vedta en lov som sier at alle skal kunne bo der det er fred. Her med Magnus Austvik (6), Sebastian Weenfoss (8) og Milosz Janicki. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Barn møter barn: Redd Barna-frivillig Eline Flemmen Eggen (f.v.), formidler Milosz Janicki og regionkonsulent Ines Vujicic. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Kanin og katt: Eline Flemmen Eggen (6) malte dyr og en blomst. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN