GARDERMOEN: Det finnes bare én samlende politisk leder på borgerlig side: Erna Solberg. Høyre-familien som hadde strømmet til kongressbygningen på Gardermoen, fikk høre det de hadde kommet for.

– Jeg er klar for fire nye år som statsminister, sa Erna Solberg i talen til Høyres landsmøte.

Erna Solberg er Høyres desidert beste salgsvare – om det går an å bruke en slik merkelapp på en politiker. Ikke spesielt sprudlende eller spissformulert, men full av substans og trygg i rollen som partiets frontfigur og samlingspunkt på borgerlig side når valgkampen starter. Derfor lytter folk når Solberg snakker.

Ernas politiske prosjekt

Hva er Erna Solbergs politiske prosjekt?

Sjelden har jeg hørt en politiker snakke så grundig om hvilken jobb som venter Norge med å fornye oss, tenke nytt, bruke ny teknologi. Høyre-lederen vil ikke bremse reformene. Erna lanserte nye reformer: Kunnskapsskolen skal styrkes ved at hver eneste skole skal få sin egen «kodeknekker» som skal hjelpe elever som sliter med å lese eller forstå matematikken, til å knekke koden.

Gründere og andre som vil skape nye jobber, skal få støtte og bedre kår. Forsvaret skal styrkes. Det skal gis full gass med bygging av veger og jernbane.

Erna Solberg mener det er dette som markerer skillelinja mellom en borgerlig retning og en venstreorientert retning i samfunnsutviklingen.

– Stortingsvalget 2017 blir et retningsvalg. De neste tiåret blir en nasjonal formingstid, sa Erna Solberg og viste til at de to største opposisjonspartiene, Ap og Senterpartiet, vil sette reformer i revers dersom de vinner valget.

Hvor blir det av skattepolitikken til Høyre? Blir det mer penger til de rikeste eller mindre skatt til alle? Erna Solberg tar utgangspunkt i individet.

Jobbtilgang skaper ulikheter

– Det er ikke skattereglene som skaper forskjeller i Norge. Det som skaper forskjeller, er tilgangen til arbeidsmarkedet, forklarer hun.

Med andre ord: Ungdom som faller ut av grunnskolen eller videregående skole, havner utafor utdanningssamfunnet, sliter med å få seg jobb og er i risikogruppa for å havne i Nav-systemet og kanskje med psykiske problem.

Erna Solbergs oppskrift: Satse på å hjelpe barn tidlig i skoleløpet med å lese og regne, satse på kunnskap, inkludere og støtte. «Vi må tenke: Det kunne vært meg», sa hun.

Vil holde fire parti samlet

Erna Solberg er stolt av å ha klart å holde de fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre samlet i tre og et halvt år. Solberg vil ikke velge bort noen av samarbeidspartnerne. Hun mener det er mer som forener de fire partiene enn som skiller dem.

Under Erna Solbergs ledelse vil en borgerlig regjering bruke mye penger også de neste åra, hvis de får regjere. Mye penger skal øremerkes til forskning og utviklingsarbeid for å skape nye jobber i privat sektor. Et grønnere næringsliv. Mye penger skal også brukes på skolen. Og på integrering. Og på Nasjonal Transportplan. Og på forsvaret.

To store milliardsluk

Dette kan bli Erna Solbergs store dilemma: To store sektorer kommer til å sluke svimlende pengesummer: Forsvaret og samferdsel. Når Norge øker forsvarsutgiftene med mange milliarder kroner og skal bygge jernbane og veger for tusen milliarder kroner, hvor finner man da penger så det monner til å løfte skolesatsingen, rus- og psykiatriomsorgen, eldreomsorgen og styrke bedriftenes konkurransekraft?

Og hvor mye er Høyre forberedt på å måtte kompromisse med Fremskrittspartiet, Venstre og KrF for å fortsette å regjere?

Utsendingene fra lokallagene likte det de fikk høre fra partilederen. På mitt uhøgtidelige applaus-barometer noterte jeg 41 ganger applaus. Det er tangering av Erna Solbergs applausrekord fra 2015. Høyre ser på seg sjøl som et parti som er framoverlent og klar til å fortsette fornyelsen av Norge.